„Магията на Еньовден“ пресъздадоха в Хасково

Любопитно

Десетки деца и младежи се включиха в представянето на традициите за Еньовден в двора на Регионалния исторически музей в Хасково.

Мотото на проявата беше „Магията на Еньовден“. Етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова запознаха децата с традициите и обичаите за празника. Те им разказаха за силата на билките, като всички се включиха в направата на еньовденски венец и китки. Беше пресъздаден народният момински обичай Еньова буля.

Музей

В празника участваха Детски танцов ансамбъл „Южняче“, школа по Етнография и история и Артшкола „Дъга“ към Младежкия център. Накрая всички бяха почерпени с пита и минаха под венеца за здраве.

Организатори на проявите за Еньовден са Община Хасково съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Превантивно-информационен център по наркотични вещества.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.