Хасково

Общината: Детската градина по изкуствата е опасна. Майки: искаме си я

Преобразуване на Детската градина по изкуствата чрез вливане в Детска градина №18 „Осми март“, считано от 1 август, предлага с докладна за сесията на общинския съвет в петък кметът на Хасково Станислав Дечев.

Причината за това е, че от години сградата на Детската градина по изкуствата е опасна. Това са констатирали и последните проверки на пожарната и РЗИ.

Градината се помещава в две сгради публична общинска собственост, които са архитектурно-строителна недвижима ценност с категория „местно значение“. Според пожарната сградите се ползват в несъответствие с нормативните изисквания за пожарна безопасност и защита на населението. Има две стълбища за евакуация от втория етаж, като и двете са горими дървени. Всички врати се отварят навътре – посока обратна на евакуацията.

Според РЗИ пък не е осигурена необходимата квадратура от най-малко 4 квадратни метра на всяко дете в наличните занимални. Не са изградени спални помещения за три от групите, а при четвъртата при 30 деца по списък са осигурени само 10 легла. Не са предвидени самостоятлни санитарни възли, състоящи се от тоалетна и умивалня за три от групите. Стените във всички помещения са в лошо санитарно-техническо и хигиенно състояние. Дървената дограма е изметната с процепи, което затруднява регулирането на температурата във всички помещения. Захабено е подвото покритие.

В докладната се казва, че предвид статута на сградата – паметник на културата – дори да бъдат предприети мерки за подобряване на условията в сградите, това няма да доведе до отстраняване на всички констатирани нарушения. Това е така, защото не могат да се променят обемно-пространствените параметри на сградите.

В детската градина са разкрити четири групи, в които са записани общо 98 деца. С приключване на тази учебна година децата от двете четвърти групи ще постъпят в първи клас, а за новата учебна година прием не е обявен. Необходимо е да се осигурят помещения за настаняване на две групи – 56 деца. Те, заедно с персонала, могат да бъдат пренасочени в детска градина №18 „Осми март“, която е в района на Детската градина по изкуствата и разполага със свободни помещения за 2 групи и 60 легла.

Въпреки че решението за преместването на градината се обсъждало с ръководството й от 2 месеца, родители разбрали едва тези дни. Те останали крайно изненадани и разочаровани и набързо събрали протестна подписка. Днес няколко майки се срещнаха със заместник-кмета Мария Вълчева и представители от отдела по образованието на общината. В крайна сметка майките са се обединили около искането докладната да бъде отложена за следващата сесия и през това време да бъдат обсъдени възможните варианти за бъдещето на градината.

„Сградата е опасна и не искам да поемам този риск за живота и здравето на децата и персонала. Не зная защо предните кметове не са извели децата от опасните сгради, но това не може да продължава повече така“, заяви пред Haskovo.info кметът Станислав Дечев, който е под карантина. Той допълни, че градината в крайна сметка може да бъде запечатана от пожарната или РЗИ.

Дечев каза още, че в новата градина преместените групи могат да запазят имената си Детска градина по изкуствата и евентуално след време да бъде възобновен приемът. Той беше категоричен, че сградата на градината ще си остане общинска, защото е част от стария комплекс на Хасково.

След разговор и с персонала на градината Станислав Дечев обяви, че ще си оттегли докладната за следващата сесия. Причината е да се намери вариант, по който да не останат без работа няколко преподаватели, а и родителите да заявят дали искат да се преместят в новата градина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

13 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.06.2020 15:26 15:26

Закрийте всичко и оставете място на всички олигофрени да се ширят в тая скапана държава

татко
татко
25.06.2020 15:45 15:45

Майките не им пука че сградата е опасна те искат да пишат петиции и да се срещат с кмета. Никакви деца не могат да спрат простотията женска

аз
аз
25.06.2020 17:19 17:19

Когато „тези“ майки искаха 1 лв таксата за детските градини, всички бяха доволни. И питайте с какво качество продукти сега хранят вашите деца за този 1 лев. А сградата на тази детска градина не е много по-опасна от други стари градини в града. МОН даже предлагат и парите на общините за ремонтите и строителството на нови училища и градини. Но това изисква усилията.

Ива
Ива
25.06.2020 17:31 17:31

На кого я обещахте ? Ще я дадете на шефа на Алафрангите ли?

Анонимен
Анонимен
25.06.2020 17:41 17:41

Тази градина има такъв хубав двор, с такова перфектно озеленяване, че не е за вярване, че някой не случаен “ наш човек“ няма да си я вземе с цел бизнес.

Тодор
Тодор
25.06.2020 19:53 19:53

тази къща така може да бие десетна деца ама на вас какво ви пука майки нали ви е харно да чоплите семки в парка , да плюете в градинките и да си хвърляте фасовете в тревата. Това сте вие.

MILF FUCKING
MILF FUCKING
25.06.2020 21:09 21:09

‘Баси майките.

Йордан Д.
Йордан Д.
25.06.2020 22:24 22:24

Майките искат… знаете… ;)

Ганьо
Ганьо
26.06.2020 16:39 16:39
Отговор до  Йордан Д.

Стаите наистина са много малки, децата се прескачат, не отговаря на изискванията за детска градина. Ако не дай си Боже стане пожар и пострадат деца, тогава същите тези майки пак ще обвинят персонала и общината.

Тимослав Манев
Тимослав Манев
25.06.2020 23:19 23:19

Майките искат децата им да не са при простолюдието , ония от работническата класа, видиш ли нейната Джесика Грозданова и Лейла Гацова не се вързват при ония Мария и Гергана , деца на някакви си там шивачи и механици. Джесика е на 5 години и вече владее пианото , а Лейла тя е художник.

Анонимен
Анонимен
25.06.2020 23:42 23:42

Томиславчо, детето на кметЯ ти Дечев при децата на простолюдието ли е, мой чиляк ? Или децата на Делян Добрев сигурно учат в кварталното училище на „Факултета“. Защо елита на герб не дадат личен пример за сливане с народа?

аНунимЯн селяндур 2
аНунимЯн селяндур 2
26.06.2020 0:50 0:50

Анонимния… ЩОТО СА БОКЛУЦИ СЪЩО КАТО ТЕБ!!!

анонимен
анонимен
26.06.2020 9:58 9:58

Г-н Дечев !
Вие, освен да закривате детски градини, които са уникални по своя характер и архитектура, както и незаконно да отнемате имоти на гражданите на гр.Хасково в кв.“Кенана“ по т.н. параграф 4, какво всъщност друго правите? Какво надграждате за този град, какво ще оставите на поколенията след Вас !
Нищо, абсолютно нищо!
Срам за Хасково !

Back to top button