Регион

Разследват отравяне на семейство египетски лешояди в Маджаровско

За загинало семейство египетски лешояди в Източните Родопи край Маджарово, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Както Haskovo.info писа, от полицията съобщиха, че на 22 юни е подаден сигнал за намерен мъртъв лешояд. Рано на следващата сутрин на мястото пристигнал специализираният екип на БДЗП за борба с отровите с кучето Барс – специализирано за търсене на отрови и отровни примамки. Подаден е сигнал на телефон 112 и на място пристигнали следователи от Харманли, за да разследват случая.

Лешояд

Веднага е установена и самоличността на загиналата птица – женската от една от най-продуктивните двойки египетски лешояди в Източни Родопи. Екипът на БДЗП от години изследва поведението и живота на лешоядите, като част от тях са маркирани с проследяващи устройства или имат монтирани фотокапани в гнездата. Това дава възможност за индивидуално разпознаване на всеки лешояд.

Лешояд

При незабавна проверка в гнездото, малкото на двойката също е открито мъртво. Анализът на снимките от фотокапана в гнездото на двойката е установил, че родителите донасят храна на малкото и след като то се храни, загива. Майката и бащата на малкото също изчезват от гнездото на 19 юни и повече никога не се завръщат. Тези данни, както и фактите, установени около трупа на намерения възрастен лешояд, предполагат, че смъртта на семейството вероятно е причинена от отравяне. Египетските лешояди са силно териториални птици, които обитават малка площ и това предполага, че инцидентът се е случил в границите на околните четири села.

Екипът на БДЗП е извършил щателна проверка на района, при която не са открити трупове на други диви и домашни животни. По случая се води разследване, а трупът на птицата е изпратен за лабораторен анализ за доказване на причините за смъртта й.

Египетският лешояд е една от най-застрашените видове птици в световен мащаб, която продължава да намаля в бързи темпове. България приютява по-голямата част от Балканската популация на вида – едва 26 двойки, от които 19 гнездят в Източни Родопи, но техният брой вече е с една по-малко. Припомняме, че през февруари в района на Маджарово бе намерен и мъртъв белоглав лешояд, при който лабораторните анализи доказаха, че е загинал в следствие на отравяне. Използването на отрови и отровни примамки е най-голямата заплаха за лешоядните видове птици, а унищожаването на екземпляри от защитени видове е престъпление.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button