Външни публикации

Стартираме бизнес с регистрация на фирма

Ако сте предприемач с обещаваща бизнес идея и солиден бизнес план, ще трябва да знаете как да направите регистрация на фирма, преди да започнете да правите бизнес. Важно е да разберете, че вашата фирма трябва да е регистрирана правилно и да спазва данъчните разпоредби, за да бъде бизнесът ви легален.

  1. Консултирайте се с адвокат.

Стартирането на бизнес включва вземане на редица важни решения, които ще повлияят на вашата данъчна и лична отговорност. Тези решения трябва да се взимат с помощта на бизнес адвокат, ако е възможно. За да намерите квалифициран адвокат, помолете познати хора със собствен бизнес да ви препоръчат. Ако няма кой да ви насочи, потърсете сайтове на адвокатски кантори, които са специализирани в тази област.

Преди да наемете адвокат, не забравяйте да направите първоначална консултация. По време на тази консултация попитайте адвоката за неговия опит със създаването и регистрацията на фирми, нивото му на успех и стажа му в областта.

Когато намерите адвокат, на който можете да се доверите, не забравяйте да договорите приемливо споразумение за заплащането и да получите споразумението в писмена форма.

  1. Помислете за данъците.

Начинът, по който организирате бизнеса си, ще се отрази на видовете данъци, които щe дължите, и на начина, по който подавате вашата декларация. Например, едноличните търговци и дружествата подават различни информации за определяне на данъците.

  1. Определете с каква лична отговорност искате да се обвържете

Определени бизнес структури предлагат защита от лична отговорност за дълговете на бизнеса. Тези бизнеси обаче често са по-сложни и изискват повече документи и повече отчетност. От друга страна, ако изберете бизнес структура, която не ви освобождава от лична отговорност, може да се наложи да платите за дълговете на вашия бизнес от собствения си джоб. Затова е разумно всичко предварително да бъде обсъдено с наетия от вас адвокат, за да сте наясно с какво се ангажирате и дали това е по силите и желанията ви.

  1. Решете как искате да съберете средства.

Различни бизнеси набират капитал по различни начини. Преди да създадете и регистрирате фирма, ще трябва да набирате пари с помощта на различни средства.

Ако създадете корпорация, ще трябва да събирате пари чрез заеми и лични инвестиции (т.е. закупуване на акции или използване на предприятия на рисков капитал).

Ако създадете организация с нестопанска цел, ще съберете пари чрез лични дарения и безвъзмездни средства.

  1. Помислете за документите.

Типът на бизнес структурата, който сте избрали, ще диктува вида на воденето на отчет и осчетоводяването, което се изисква да правите. Като цяло корпорациите ще изискват най-много записи и отчитане, докато партньорствата и едноличните търговци ще изискват най-малко.

  1. Напишете бизнес плана си

Бизнес планът е съществен инструмент за създаване на успешен бизнес. Обикновено това е три до пет годишна прогноза на вашия бизнес. Всеки бизнес план трябва да съдържа следните елементи:

– Резюме, представляващо моментна снимка на вашия бизнес като цяло.

– Описание на фирмата, което предоставя информация за това какво правите и с какво сте по-различни от другите компании.

– Анализ на пазара, който включва дискусия за вашата индустрия, целевия пазар и конкурентите.

– Описание на вашата организация и управление, което представя как сте структурирали бизнеса си

– План за маркетинг и продажби, който казва на хората как планирате да презентирате и продавате продукта си.

– Финансови прогнози, което казва на другите какъв от тип финансиране се нуждаете и защо.

– Искания за финансиране, които са официални предложения за хората да финансират вашия бизнес

  1. Подгответе своите учредителни документи.

Създаването и регистрирането на вашата фирма е сравнително лесно и ясно, стига да сте свършили цялата работа, необходима до този момент.

  • Подайте своите документи за регистрация.
  • Платете необходимата такса – ще има такса, свързана с подаването на необходимите ви документи
  • Кандидатствайте за идентификационен номер

Back to top button