След питане на хасковския съд до съда на ЕС: Имаме право на платен отпуск след незаконното уволнение до възстановяването

Хасково

Съдът на Европейския съюз е постановил, че работниците имат право на платен годишен отпуск за времето от незаконното си уволнение до възстановяването им на работа. Това става с решение от днес, което е по запитване на Хасковския районен съд.

До постановяването се стига, след като Районен съд – Хасково е отправил преюдициално запитване, което е обединено с подобно от Италия. Причината е образувано в Хасково гражданско дело от учителка, която била уволнена от училище в Пловдив, но впоследствие възстановена на работа. След като отново била уволнена тя поискала да й бъдат платени неползваните отпуски, но работодателят отказал. Съдът потвърдил отказа, а учителката завела дело срещу решението на Върховния касационен съд.

С решението на Съда на ЕС е прието, че работниците имат право на платен годишен отпуск за времето от незаконното уволнение до възстановяването им на предишната работа, а при прекратяване на трудовото правоотношение – на заместващо обезщетение за неизползвания отпуск. Така на практика съдът заявява, че застъпваното с години от Върховния касационен съд виждане по тези дела противоречи на правото на ЕС. Съдът обаче е уточнил в решението си, че ако е имал нова работа в периода от незаконното уволнение до възстановяването му на предишната работа, работникът може да иска платен годишен отпуск за периода, в който е бил на новата работа, само от новия работодател.

Един коментар по “След питане на хасковския съд до съда на ЕС: Имаме право на платен отпуск след незаконното уволнение до възстановяването

  • „Съдът потвърдил отказа“, бас държа че делото е водено от съдия Бодикян ако е било в Административния съд Хасково! При тази съдийка много трудно можеш да спечелиш дело, така говорят доста хора които са имали дела при нея!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.