Хасково

След питане на хасковския съд до съда на ЕС: Имаме право на платен отпуск след незаконното уволнение до възстановяването

Съдът на Европейския съюз е постановил, че работниците имат право на платен годишен отпуск за времето от незаконното си уволнение до възстановяването им на работа. Това става с решение от днес, което е по запитване на Хасковския районен съд.

До постановяването се стига, след като Районен съд – Хасково е отправил преюдициално запитване, което е обединено с подобно от Италия. Причината е образувано в Хасково гражданско дело от учителка, която била уволнена от училище в Пловдив, но впоследствие възстановена на работа. След като отново била уволнена тя поискала да й бъдат платени неползваните отпуски, но работодателят отказал. Съдът потвърдил отказа, а учителката завела дело срещу решението на Върховния касационен съд.

С решението на Съда на ЕС е прието, че работниците имат право на платен годишен отпуск за времето от незаконното уволнение до възстановяването им на предишната работа, а при прекратяване на трудовото правоотношение – на заместващо обезщетение за неизползвания отпуск. Така на практика съдът заявява, че застъпваното с години от Върховния касационен съд виждане по тези дела противоречи на правото на ЕС. Съдът обаче е уточнил в решението си, че ако е имал нова работа в периода от незаконното уволнение до възстановяването му на предишната работа, работникът може да иска платен годишен отпуск за периода, в който е бил на новата работа, само от новия работодател.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Някой
Някой
26.06.2020 16:30 16:30

„Съдът потвърдил отказа“, бас държа че делото е водено от съдия Бодикян ако е било в Административния съд Хасково! При тази съдийка много трудно можеш да спечелиш дело, така говорят доста хора които са имали дела при нея!

Back to top button