Община Хасково ще се въздържи за Бизнес плана на ВиК, предлагащ поскъпване на водата

Хасково

Общинският съвет разгледа на днешната сесия докладната от кмета Станислав Дечев за съгласуване на позиция и мандат на представителя на Община Хасково в Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Хасково.

Общото събрание ще се проведе на 30 юни в областна администрация. На него трябва да бъде съгласуван Бизнес план за развитието на дейността на ВиК – Хасково като ВиК оператор за периода 2017 – 2021 г. В докладната беше предложено по съгласуването кметът Станислав Дечев да гласува „въздържал се“ (не съгласува предложения Бизнес план).

Мотивът за това е засиленото обществено недоволство, свързано с показателите за качеството на ВиК услугите, за качеството на питейната вода, която всеки потребител плаща. Посочва се и изграденото аварийно водоснабдяване на Хасково, което в крайна сметка след смесване на водата, доведе до падане на нивата на естесвен уран, който вече е в норма.

ВиК твърди, че проблемите в качеството на услугите са свързани с необходимостта от цялостна подмяна на амортизираната водопроводна мрежа в Хасково, а в същото време не са разработили проект, а се разчита на община Хасково, пише в докладната.

ВиК предлага драстично увеличение на цената на услугата за доставяне на питейна вода, без това да е обвързано с допълнителни инвестиции за подобряване на услугата. Сега цената на водата в Хасково е една от най-високите в страната.

В същото време в Бизнес плана са отчетени близо 50% загуби във ВиК системата, а не се виждат мерки срещу това. Предвижда се намаляване на загубите през 2021 г. до 46.50%, което е крайно недостатъчно, се казва още в становището на общината.

От БСП поискаха общинските съветници да упълномощят кмета да гласува „Против“ на заседанието на Асоциацията. Като мотив Камен Тодоров посочи, че исканото повишаване на цената на водата не е обвързано с инвестиции. Според данните около 5 милиона кубика вода годишно са загубите по мрежата. От БСП настояха също да се проведе обществен дебат с участието на представители на правителството, депутати и ВиК.

В крайна сметка местният парламент прие първоначалното предложение Станислав Дечев да гласува „Въздържал се“.

Сред приетите на сесията решения беше и за въвеждането на SMS паркиране и електронни талони в синята зона в Хасково. Софтуерът за това е наличен, като е нужно време за заработването на нововъведенията. Съветниците утвърдиха и предложението хореографът и художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Южняци“ Васко Димов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Хасково“.

2 коментара

  • КАКВО ЩЕ ИМА В ТАЯ ВОДА, БЕ? БЪРБЪН ЛИ, УЗО ЛИ. СТИГА ТЕ КРАДЕ, БЕ. КЪДЕ ОТИВАТ МИЛИОНИТЕ ОТ ПРИХОДИТЕ, ВИ?

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.