ВиК Асоциацията не се разбра. КЕВР ще решава за цената на водата в Хасково

Хасково

Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва да съгласува Бизнес плана на ВиК – Хасково, в който се предлага поскъпване на водата в Хасково и Свиленград до 3.51 лв. на кубик.

Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Хасково днес не взе решение дали да съгласува или не Бизнес плана на ВиК. На брифинг след заседанието не беше съобщено как са гласували участниците в събранието. Крайното решение така или иначе го взима КЕВР.

Управителят на водното дружество инж. Тодор Марков заяви, че се предлага увеличение на цената на водата в Хасково и Свиленград до 3.51 лв. за кубик. Той посочи, че цената на водата не е променяна от 2012 г., а това е трябвало да става плавно през годините. Основните причини са поскъпването на тока и вдигането на минималната работна заплата – 60% от работещите във ВиК били на минимална заплата.

Марков допълни, че водопроводната мрежа е много стара – между 40 и 60 г. Той коментира, че е много трудно загубите на вода да бъдат намалени и добави, че ВиК няма средства за подмяна на мрежата. Бенефициенти по проекти могат да бъдат общините. Марков каза още, че сега ВиК работи под себестойност, а в пиковите моменти – и на загуба. Той гарантира, че качеството на питейната вода в Хасковска област е добро и отчете, че ВиК – Хасково е най-проверяваното дружество в страната.

Има процедурни срокове, в които КЕВР трябва да се произнесе за Бизнес плана, като от Асоциацията не можаха да прогнозират кога ще стане това.

Haskovo.info припомня, че Инициативен комитет от граждани събира подписка в Хасково цената на водата да стане под 3 лв. за кубик. Искането ще бъде внесено в КЕВР, Народното събрание и Общинския съвет.

9 коментара

 • Абе то цената не се е променяла но за сметка на това няма нито налягане по чешмите нито питейна вода за каквото ни я продавате,да не говорим за остарялата ви водопреносна мрежа и 1лев на кубик ви е много.

 • Да се спрат кражбите на вода в Република, която черпи колкото целия град, не да се иска хората да плащат загубите!

  • Който е най некадърен и прост Гербераст го правят шеф на ВИК,от такъв индивид Какво очаквате прости ХаскУвски Каунти,заслужавате си ги,пък си ги и избирате.Хак да ви са,Честито

 • Докога ние редовните платци ще плащаме водата на манговците от кв.,, Република“ , а ВИК ще ги пишат загуби! Водата на Хасково има повишени алфа частици и трябва да струва 1 лв. на кубик тъй като не е питейна!
  Отделно З години плащаме по 3лв. водата ,която беше и с повишен уран!

   • Ей тук ни е проблема
    Вместо да обвиняваме ръководството за некадърност, че не може да се оправи и най лесния начин да се повиши цената. Така и баба може. Ние веднага се нахвърляме на Републиката прави сте, че не плащат няма спор. Но ВИК това чака друг виновен не те с некадърността си.
    Ами работели на минимална заплата, че малко ли е и аз съм на минималната. Марков да си намали заплата но не.
    Като Република е виновно.
    Марков предлагай 5 лв за кибик ще плащаме шефе ти да си добре

 • ВиК включва в цената на водата загубите по мрежата, както и заплащането на безкрайни ремонти. Тоест, ние плащаме, за да не се подменя водопреносната мрежа!
  Направете график за обновяване на тръбите, вземете заем (сега лихвите са почти отрицателни!) и започнете да работите по същество! Не е нужно всичко да се прави наведнъж, предполагам има хора, които знаят, какво трябва да смени възможно най-бързо и какво може да се отложи.
  Аман вече от кръпки на нов асфалт! Кържалийска и Съединение са в ужасно състояние благодарение най-вече на нескончаемите разкопавания.
  Не давайте пари на археолозите! Финансирайте реална подмяна на тръбите!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.