Хасково

Хасковски ловци строят параклис на историческо място

Още един християнски параклис ще има край Хасково. Инициативата е на ловната дружинка „Гергьовден“ с председател Ангел Николов.

Изборът на терен за малкия православен храм не е случаен. В тази местност, наричана от стари времена Гергьовденя, е сложено началото на организираното ловно движение в Хасково. На 6 май в далечната 1894 г. се взема решение за създаване на ловно-стрелческо дружество в града. Така ловците се обединяват и се включват в националната организация.

Параклис

През 1984 г. тогавашното ръководство на ловно-рибарското дружество в Хасково поставя паметен знак в историческата за ловците местност. На скален къс е поставена паметна плоча с надпис, който напомня за основаването на дружеството. Архивни снимки днес напомнят за церемонията по тържественото откриване на мемориалния знак.

Строящият се сега храм ще бъде посветен на Св. Георги Победоносец, един от най-тачените светци в хасковския край и в цяла България. Ловната дружинка влага собствени средства, материали, доброволен труд, организирана е и дарителска кампания за подкрепа на инициативата. След завършване на параклиса ловците са решили да направят и чешма.

Бъдещият параклис не е единственият, съграден от ловците в хасковското сдружение. С дарителска акция и собствен труд край село Книжовник бе построен параклис „Св. Анна“, до който се издига метален православен кръст. Такъв символ на християнството бе монтиран и от ловците край село Сусам, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Смърт на ловците
Смърт на ловците
04.07.2020 14:11 14:11

Кура ми да лапат

1488
1488
04.07.2020 15:20 15:20

Параклис да си изкупят греховете за убитите животни който не заслужават или да си избият пак комплексите. Всички ловци са комплексари и си мерят онова, нещастници!!!

Анонимен
Анонимен
04.07.2020 17:19 17:19

хората са оцелявали с лов. сега убиват за кеф. пълна тъпащина. подкрепям мнението на 1488

Диана
Диана
06.07.2020 10:49 10:49

Греховете за отнет безсмислено живот се трупат , но кой да вярва -за кефа си на всичко са готови ловците.

Back to top button