Хасковски ловци строят параклис на историческо място

Хасково

Още един християнски параклис ще има край Хасково. Инициативата е на ловната дружинка „Гергьовден“ с председател Ангел Николов.

Изборът на терен за малкия православен храм не е случаен. В тази местност, наричана от стари времена Гергьовденя, е сложено началото на организираното ловно движение в Хасково. На 6 май в далечната 1894 г. се взема решение за създаване на ловно-стрелческо дружество в града. Така ловците се обединяват и се включват в националната организация.

Параклис

През 1984 г. тогавашното ръководство на ловно-рибарското дружество в Хасково поставя паметен знак в историческата за ловците местност. На скален къс е поставена паметна плоча с надпис, който напомня за основаването на дружеството. Архивни снимки днес напомнят за церемонията по тържественото откриване на мемориалния знак.

Строящият се сега храм ще бъде посветен на Св. Георги Победоносец, един от най-тачените светци в хасковския край и в цяла България. Ловната дружинка влага собствени средства, материали, доброволен труд, организирана е и дарителска кампания за подкрепа на инициативата. След завършване на параклиса ловците са решили да направят и чешма.

Бъдещият параклис не е единственият, съграден от ловците в хасковското сдружение. С дарителска акция и собствен труд край село Книжовник бе построен параклис „Св. Анна“, до който се издига метален православен кръст. Такъв символ на християнството бе монтиран и от ловците край село Сусам, припомня Haskovo.info.

4 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.