Хасково

Омбудсманът е против поскъпването на водата в Хасково

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до Комисията за енергийно и водно регулиране, с което се обявява категорично против ценовото предложение на ВиК – Хасково за драстично поскъпване на питейната вода в обслужвания регион, съобщават от институцията.

„В случай, че регулаторният орган одобри предложената комплексна цена на ВиК услугата, ВиК – Хасково ще започне да предоставя най-скъпата услуга в страната“, казва общественият защитник. По думите на Ковачева качеството на доставяната вода в региона е крайно незадоволително.

„В Хасково три години водата не беше годна за питейно-битова употреба, поради завишени нива на алфа активност. Предоставяната вода в Свиленград и в Симеоновград е със завишено съдържание на манган“, изтъква омбудсманът.

От доклад на регулатора става ясно, че е предвидено значително увеличение на цената на услугата „доставяне вода на потребителите“. За битовите клиенти, които до момента заплащат цена за тази услуга от системата „Гравитачно“, предложеното увеличение е около 343% (от 0,54 лв. на 2,390 лв. без ДДС). Комплексната цена на ВиК услугата за тях нараства с около 170% (от 1,08 лв. на 2,921 лв. без ДДС).

За потребителите в региона, които до момента заплащат цена на водоснабдителната услуга от водоснабдителна система „Помпена“, увеличението е около 22% (от 1,96 лв. на 2,390 лв. без ДДС). Комплексната цена на ВиК услугата за тях нараства с около 17% (от 2,50 лв. на 2,921 лв. без ДДС).

Буди тревога и фактът, че в бизнес плана на ВиК – Хасково е заложено, че през 2021 г. дружеството няма да постигне няколко от определените от регулатора прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които са и показателите „Качество на питейната вода в големи зони на водоснабдяване“ и „Качество на питейната вода в малки зони на водоснабдяване“, допълват от институцията.

Омбудсманът подчертава, че в доклада на регулатора отново липсва информация да са проведени задължителните консултации с потребителите, най-вече в населените места, в които до момента водата се заплаща на цена за „гравитачна услуга“, както и населените места с лошо качество на услугата.

„КЕВР пристъпва към приемане на бизнес плана и ценовото предложение на ВиК – Хасково, почти в края на регулаторния период 2017-2021 г. Логично възникват въпроси относно изпълнението на заложените инвестиции и показатели за качество, както и до каква степен цените на ВиК услугите са икономически обосновани“, коментира Ковачева.

Омбудсманът казва, че в изпълнение на принципите, от които следва да се ръководи регулаторът – защита на интересите на потребителите, икономическа обоснованост на цените на ВиК услугите, отчитане нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение, КЕВР не следва да одобрява бизнес плана и ценовото предложение на ВиК – Хасково.

Haskovo.info припомня, че в края на юни Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Хасково не взе решение дали да съгласува или не Бизнес плана на ВиК. Крайното решение така или иначе го взима КЕВР.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button