Близо половината лекари в Хасковско са пред пенсия

Хасково

312 от лекарите в Хасковска област са във възрастовата група 55 – 64 г., сочат данните на Националния статистически институт към края на 2019 г.

Това прави 47.1% от всички лекари в региона. Младите лекари до 35 г. са 44 или 6.6%. Както Haskovo.info писа, лекарите в региона са 662, а тези по дентална медицина – 195. Медицинските специалисти по здравни грижи са 1 170, от които 768 са медицински сестри и 105 акушерки.

Болници

Към 31 декември 2019 г. в Хасковска област функционират 11 заведения за болнична помощ с 1 101 легла в тях. Заведенията за извънболнична помощ са 61 с 41 легла, а другите лечебни и здравни заведения – 5 с 38 легла. Многопрофилните болници са 5 с 802 легла. Те представляват 50% от болниците и в тях е съсредоточен 78.6% от легловия фонд на всички болници в областта.

Болници

Пет са специализираните болници с 219 легла. Заведенията за извънболнична помощ намаляват с едно в сравнение с 2018 г. Сред заведенията, които се занимават с клинична медицина, най-голям е броят и легловия фонд на медицинските центрове – 17 с 31 легла.

Болници

Диагностично-консултативните центрове са 2 заведения с 10 легла. В края на годината в областта функционират 42 самостоятелни медико-диагностични и медико-технически лаборатории.

11 коментара

 • България е мноооого стабилна. Кон да я ебе няма да мръдне. И така вече повече от 30 години. Пе-дал демокрация

 • ВСЕКИ БЪЛГАРИН ГЛЕДА ДА ПРЕЦАКА – ПРЕЕБЕ ДРУГИЯ .СЪНАРОДНИКА. ДА ГО ИЗЛЪЖЕ .ДА МУ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ. ПРАВИ СЕ НА ЧЕСТЕН ДОКАТО ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТА. ПОСЛЕ ПОЧВА ДА КРАДЕ. ТАКА СА 90 ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ. ПЪЛНИ ПОМИЯРИ. СРАМ МЕ Е ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН. ГАДЕН И ДОЛЕН НАРОД .НАРОД ОТ ГРАДЦИ И МОШЕННИЦИ. БАС СЛАГАМ ЧЕ ДРУГИТЕ КОИТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ ПАК ЩЕ ГРАБЯТ

 • ЖАЛКО ЗА НОРМАЛНИТЕ 10 ПРОЦЕНТА. КОИТО ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕ ИЗВИВАТ ГРЪБ ЗА ЕДНО ПАРЧЕ ХЛЯБ.

  • Абсолютно правилно написано!Браво!!!По-точно не може да се каже!!!Наистина има хора които разбират всичко!!!

 • Някой знае ли кой е най-възрастният работещ лекар в Хасково и колко са лекарите пенсионери?

 • Някой знае ли кой е най-възрастният работещ лекар в Хасково и колко са лекарите пенсионери?

 • ЕДИН ЛЕКАР ВЗИМА НА МЕСЕЦ МАКСИМУМ – 1000
  ЕДИН ФАТБУЛАСТ ВЗИМА НА МЕСЕЦ – ОКОЛО 30 000 – 40 000.
  ДЕМОКРАЦИЯ А.
  УЧИТЕЛИТЕ – ТЕЗИ КОИТО ГРАДЯТ БЪДЕЩЕТО НА ЕДНА ДЪРЖАВА НЯМА ДА СПОМЕНАВАМ. ТАМ Е ПЪЛНА ПОДИГРАВКА. УМИШЛЕНА ПОДИГРАВКА

 • Ще ви кажа, кои са лекарите : онколози, дерматолози, алерголози, хематолози, невролози, телк и т. н. Хасковлии ходят в Пловдив, но кои, които имат възможност, пари, а от малки населени места и кой нямаше в съня си умираше, още през костово време. Четете хасково за Нинова сдс, комунистката, и тя не знае, не само нинова, тия които родители крадоха през живково, жорж ганчев ги осребри и днес имат на братя, сестри имоти. Крадец и тарикати е имало преди 1944 и винаги ще има, а вас стачкувсщите ви използват политиците. Много може за Хасково и много други градове, но спирам. Кой има пари ок, а кой няма живее в мизерия и мръсотия, има и изключения, не са бедни, но удомове смърди на умрели плъхове. Хасково бе европейски град по живково, но днес.. Малцинства.. Вчера един завърнал се за някой ден строител, снаха мюсюлманка, син мохамедан.. Хасково беше, но вече не е и масово малцинства отиват в града на доктор Ахмед Доган. Философа. Весел ден!

 • Някой по- знаещ и можещ може ли да напише всички затворени предприятия и заводи в хасково и колко хиляди човека работеха там. за да знаят младите наркоманчета и гейчета че през социализма беше ПО ДОБРЕ. отколкото сега през измислената гею демокрация. Запада излъга България със стачки. Обещаваха светло бъдеще за децата ни. Но им дадоха спринцовки и зелени карти за чужбина пда бършат на западналяците насраните гъзове. Щото синовете и дъщерите им не искат да правят това

 • Някой ще каже че има и успели. Да има но са ЕДИНИЦИ. Щастието на един народ не се гради на единици които са добре .Нужно е по -голямата част от народа да е добре. Ай лек ден. Това което ви го наливам ене е кОр така че не всички ще го вземат

 • Колкото до това колко лекари в Хасково са пред пенсионна възраст,много са пък лекарите,които все още. работят след като вече са на и над 70г.Същото се отнася и за голяма част от медицинските сестри.Истината е,не че няма кой да ги замести,поради липса на кадри,а това,че държавата им позволява да работят,докато са живи.Затова,възрастта за пенсиониране може да се увеличи до 80г.Случаят с мен,която съм медицинска сестра с дългогодишен опит,връщайки се от Великобритания в Хасково,реших да си остана,като си потърсих работа в града.За моя голяма изненада и огромно съжаление,така и не успях да си намеря.Е,как България да върви редом с другите европейски страни,когато нищо не се е променило!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.