Регион

15 сираци бягат в гората

Въпросителна 15 деца избягаха от дома за сираци в харманлийското село Славяново и се криха в гората. По този начин те се надявали да избегнат преместването в други сиропиталища из страната. Това им предстои заради закриването на дома, обясниха от социалната дирекция в Харманли.
Момичета и момчета, някои от които с психични заболявания, избягали призори през разкъсана ограда от дома. В продължение на няколко часа са се крили в гората, но се уплашили, тъй като едно от тях получило припадък и се върнали в дома.
Възпитателите в дома разказаха, че по същия начин с плачове и протести преди седмица била екстрадирана друга група от малчуганите.
Началникът на дирекция “Социално подпомагане” в Харманли Наталия Дрехарова съобщи, че преместването на децата е неизбежно, тъй като домът се закрива с министерска заповед. Изготвени са индивидуални планове за всяко дете: 9 от тях ще бъат върнати на семействата им, 7 ще се настанят у роднини. Останалите отиват по институции в страната.
Проблем създава това, че много от децата нямат документи за самоличност, а други са без становище на ТЕЛК за заболяванията си. Според ангажирани със случая, напрежението между децата и социалните власти създават самите възпитатели в Славяново, които със закриването на дома ще изгубят работата си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button