Регион

Ремонтират 88-годишната църква в село Върбово

Започна ремонт на храм „Успение Богородично“ в село Върбово, съобщават от община Харманли.

Дългоочакваният ремонт на старата протекла покривна конструкция ще бъде реализиран благодарение на събрани дарения от жители на селото и бизнесмени. Те се включиха в каузата за спасение на храма по инициатива на кметa на селото Мария Тодорова и председателя на храма отец Максим.

Цялостното обновяването на храма започна с възстановяването на електрическото захранване, което липсва повече от 10 години. Поставени на местата са автентичните полилеи. Предстои подмяна на прозорците и вратата, боядисване на вътрешните стени и реставриране на външната чешма.

Църква

На 15 август ще бъде отбелязан храмовият празник и 88 години от освещаването на църквата. Историята на храма започва още през 1928 г., когато сред селяните се заговорило за постройка на малък храм – параклис. Скоро след това те започнали да приготвят и превозват камъни, пръст и дървен материал до мястото, където сега е построен храмът – бивша градина на заможен турчин, изселил се и подарил градината си на селото за тази цел. През 1932 г. храмът бива построен по инициативата на свещ. Михаил Х. Иванов, обслужващ селото и енорийски свещеник на село Княз Борисово, сега Славяново, със съдействието на Георги Вълканов, тогавашен кмет на Върбово. Храмът е построен по формата на днешните базилики от камък и с размери: 12 метра дължина, 9 метра ширина. Допреди освещаването, храмът е бил посветен на „Рождество Богородично“, а след направата на иконите, поставянето им в храма и освещаването му е вече „Успение Богородично“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button