Хасково

ВиК Хасково срещу автомагистрала Марица заради кладенците в Ябълково

Представянето на ОВОС-аВиК Хасково се опълчи на доклада за влиянието върху околната среда вследствие на строежа на автомагистрала Марица. Експертизата бе извършена от специалисти от София и публично бе представена днес в зала Хасково.

Проблем се оказа закриването на 4 водоснабдителни кладенци край Ябълково, които захранват Хасково и околни села с питейна вода. Според специалистите от ВиК Хасково новоизградените 6 кладенеца не могат да компенсират работата на старите четири. Резултатите от пробната им експлоатация показва, че те изпомпват 25 литра вода в секунда – далеч по-малко от нужните 105. От ВиК Хасково настояват преди проектът да продължи да бъдат направени нови замервания.

Представянето на ОВОС-аСпоред извършените анализи изграждането на съоръжението няма да повлияе пагубно нито на животинския, нито на растителния свят в околността. Отпадъците ще бъдат депонирани в Харманли и Чирпан. Магистралата ще преминава предимно през земеделски земи, които вече са отчуждени, а на нужните места проектът предвижда изграждането на подлези и надлези.

Относно нивото на шум – единственото населено място, което е в непосредствена близост – 150 метра от магистралата, е село Поляново. След изграждането на съоръжението там ще бъдат взети нужните мерки за спиране на превишаващите позволеното звукови стойности.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
17.03.2010 18:50 18:50

ВиК Хасково не ми доставя качествена вода и няма достатъчно налягане новите уреди като перални и миялни не се пускат даже.

Back to top button