Хасково

12 училища в Хасковско с финансиране за изграждане на STEM центрове

До 300 000 лв. ще получи всяко от четирите училища в Хасковска област, одобрени в първия етап на STEM програмата на Министерството на образованието и науката.

Класираните в така наречената голяма категория – училища с над 300 ученици, са Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково, СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград, СУ „Неофит Рилски“ в Харманли и ОУ „Алеко Константинов“ в Димитровград.

Финансирането ще подпомогне изграждането на училищни STEM центрове в учебните заведения. STEM (Science, Technology, Engineering, Math) най-общо означава Наука, Технология, Инженерство, Математика. Като учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления в интердисциплинарен и приложен подход. Вместо да се преподават четирите дисциплини като отделни предмети, програмата ги интегрира на базата на реално приложение. Това, което отличава STEM от традиционното образование и наука, е смесената учебна среда, която демонстрира на учениците как научният метод може да бъде приложен в ежедневието.

Успешно премина кандидатстването за изграждане на училищна STEM среда за още 8 училища в Хасковска област. В категория училища с по-малко от 300 ученици са одобрени проектите на Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров“ – Хасково, Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Димитровград, ОУ „Димитър Матевски“ – Меричлери, Професионалната гимназия по електропромишленост и текстил „Захари Стоянов“ и НУ „Алеко Константинов“ – Харманли, СУ „Св. Климент Охридски“ -Стамболово, ОУ „Христо Ботев“ – Долно Ботево, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Жълти бряг. Всички те получават сума до 50 000 лв.

Общо 546 училища в страната подадоха своите проекти за училищни STEM центрове на първия етап от кандидатстването по програмата. Всички те представиха ценни идеи и демонстрираха вдъхновение, професионализъм и желание за дългосрочно развитие на STEM обучение в училище, посочват от МОН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
аууу
аууу
22.07.2020 13:09 13:09

Вай, ми тая амбициозната на Левски защо не е цитирана. Там стийм няма ли за ман-галчетата, дето ги събра от околните села. Не можи таз жена да е пропуснала да си добави точки за директорското дифиренцирано – от проект на прект – друг работи, тя лапа точки и пари!

Укротяване на опърничавата по Хасковски
Укротяване на опърничавата по Хасковски
22.07.2020 22:24 22:24

Амбициозната да я наречем Превозвачка има амбицията да е директор на училище! Възможностите за кандидатките са ограничени. Мъжа и удържа известно време тези идеи с мотива, че Превозвачката не бива да се захваща с това – опърничавата обаче настоява. И въпреки че директорските места са ограничени изскача една възможност -място и за нея се намира, Превозвачката съвсем не е сговорчива като директор на училище. Когато назначението все пак става факт, на Превозвачката ѝ предстои да опита всички последствия от собственото си поведение от периода на директорстване – колектива масово се надига и я изгонва. Това само амбицира Превозвачката – последва уж „конкурс“ и второ директорстване. И там нещата се развиват като първото – много клетви, скандали, драми, клюки, интриги и разбира се много крясъци и тирания от страна на Превозвачката! След много перипетии Превозвачката най-после се вразумява и си тръгва, а хората са доволни и щастливи, и всички заживяват в МИР. А дано!

Маринка Марашева
Маринка Марашева
23.07.2020 0:06 0:06

Ам ко ще ги правят тия центрове,но имали кой да преподава в тях. Малко се съмнявам , дано парите на вятъра да не отидат.

да
да
23.07.2020 7:06 7:06

И аз това се питам – в Хасково кадри и то добри в програмирането – по-скоро няма. Дори нямаше обяви да търсят кадри от града! Как пък някой от Пловдив или София ще дойде да учи макар и деца на програмиране и ще си остави по-платената работа! Идеята за такъв център е добре, но дали реализацията е също добра!

Back to top button