Хасково

Занаятчии излязоха на протест в центъра на Хасково

Занаятчии излязоха тази сутрин на безсрочен протест до сградата на кметството в Хасково.

Те настояват да се запази улицата на занаятите с дървените къщички в центъра на Хасково. По думите на Добромира Тодорова, която е майстор на ръчно изработени 3D модулни оригами, с премахването на дървените къщички 18 занаятчии ще бъдат оставени без препитание и то в най-голямата криза заради коронавируса. Нейният договор за наем изтичал на 1 септември.

Протест

Вече е имало няколко разговора с кмета Станислав Дечев. На занаятчиите им било предложено да се разположат на друго централно място в града. Те обаче отказват и твърдят, че в продължение на години са разработили тази алея с къщичките.

На протеста беше Лозко Латев, председател на регионалната камара на занаятчиите, в която членуват 450 души. Катя Тончева от Димитровград представи сухо плъстене на вълна, като всеки ден на протеста ще бъде представян по един занаятчия. Пусната е и подписка в подкрепа на исканията на занаятчиите.

Протест

Кметът Станислав Дечев коментира пред медиите, че дървените къщичките са там от 2014 г. с идеята да бъдат поставяни само по време на кампании. За Коледно-Новогодишните празници и Баба Марта те отново ще се изнасят в центъра на града. Тогава имало и повече желаещи да ги наемат. Сега имало само един наемател и нямало нови заявления. Срещу къщичките по алеята в центъра имало и жалби от търговски обекти. Една част от къщичките са по хасковските квартали, където имало желаещи да ги ползват, а други са на ремонт в базата на „Екопрогрес“.

Добромира Тодорова каза, че е готова да подаде заявление да й се удължи договора за къщичката. По нейните думи, други занаятчии също биха подали заявления.

Протест

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
аз
аз
27.07.2020 22:18 22:18

Да ги преместят на Книжния пазар, там и без това няма никой.

Back to top button