Хасково

Маратонци изминаха 200 километра в чест на битката при Клокотница

Кметът на Клокотница и част от маратонците780-тата годишнина от битката край Клокотница честваха днес в хасковското село. В 11 часа часа пред паметника на цар Иван Асен ІІ финишира маратон от ентусиасти, тръгнали в петък от Велико Търново, за да почетат годишнината.

Финалът на 200-километровият преход бе и поводът десетки жители на Клокотница да чакат пред паметника с букети цветя. Сред тях бе и 81-годишният Манол Райков. Според него Иван Асен ІІ се нарежда сред най-великите българи заедно с Христо Ботев. Българката не е родила още нов герой, който да изведе страната от лошата ситуация, в която се намира, категоричен бе възрастният човек.

Манол РайковКметът на Клокотница Евгени Трандафилов поздрави гостите на празника и с носталгия обясни, че вече десетилетие годишнината от славната битка не се чества както трябва. Заедно с търновци ще се опитаме да превърнем маратонът в трация, категоричен бе Трендафилов.

Сред маратонците имаше само една жена. Това е 52-годишната учителка по математика Снежа Димитрова. Тя разказа, че за хората с българска кръв този 200-километров преход не е труден. Всичките 8 участници в маратона, към които се присъединиха и двама хасковлии, бяха категорични, че България заслужава нейните синове да се жертват за нея.

За битката при Клокотница

 Маратонът  Минута мълчание
 Малки и големи поднесоха цветя  Цветя за маратонците

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
mitko petrov
mitko petrov
21.03.2010 23:43 23:43

bravo na tezi sportisti…. dano i mladite zapo4nat da sportuvam i da obi4am sporta…

Back to top button