Регион

Очакват се пробите от водата, вадят умрелите крави от Марица

До обяд се очаква да бъде готов химическият анализ на водата, за да се установи какво е довело до замърсяването на река Марица.

Haskovo.info припомня, че вчера след обяд 28 крави умряха, малко след като пиха вода от реката. Беше свикан областният кризисен щаб, а водата на близо 50 населени места надолу по течението на реката беше спряна. Започна изваждането на умрелите крави от реката, като предстои тяхното изследване.

Отрова

По думите на директора на главна дирекция „Пожарна безопасност“ Николай Николов, който пристигна в Димитровград, работната версия на разследващите е, че отравянето е от пестициди – фосфорни органични съединения, които се използват за почистване. В торовия завод пък е започнала вътрешна проверка.

Собственикът на кравите Стоян Господинов заяви, че изчаква да излязат резултатите от експертизите, за да се види кой е виновен. Той е решен да си търси правата, като се надява на обезщетение.

На място пристигна и директорът на Агенцията по храните Паскал Желязков, който заяви, че варианти за обезщетение тепърва ще се търсят и това вероятно ще отнеме между един и два месеца.

По течението на Марица не е открита умряла риба, което според институциите означава, че отровата не се е разпространила надолу по реката. До края на деня се очакват да излязат резултатите от пробите на питейната вода на населените места.

Кризисен щаб след мъртви крави край Марица, спряха водата на 50 села и градове

5 коментара

 1. Що за пастир ще си пои кравите в Марица?!?!
  Живеем не в 19-ти, а в 21-ви век. Животни се поят само на чешма!
  Сега всяка селска река, дето се влива в Марица, е замърсена с отпадни води (лайна, веро, шампоан, прах за пране и т.н.). Да не говорим, че много от селяндурите още си изсипват животинския тор в реката.
  Като деца се къпехме в реката, сега ако набъркаш във водата, рискуваш да хванеш 1001 болести от които крастата ще е най-леката.

  Акъл море, глава шамандура, както казва целокупният селски народ.

 2. Хаха, само да не е обезщетение от държавата! Тя няма вина! Има „Неохим“, какво се правят на умрели лисици??

 3. Водата от чешмите в община Харманли и в момента си тече свободно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button