Регион

Пробите от Марица са в норма, чакат резултатите за питейната вода – ВИДЕО

Пробите, взети от река Марица след вчерашния инцидент с умрели крави, са в норма, съобщи областният управител Стефка Здравкова след заседание на кризисния щаб.

На брифинга обаче не бяха съобщени резултатите от взетите проби от водата в канала, който се влива в реката и се предполага, че е станал причина за смъртта на животните. Областният управител мотивира отказа да предостави тази информация с воденото в момента досъдебно производство.

Пресконференция

Взети са и проби от така наречената „сурова вода“ от кладенците за питейна вода на населените мста по поречието на Марица. Резултатите се очакват до края на деня. Ако и те са в норма ще започне пускането на водата на 48-те населени места, които са на сухо от снощи. Там предстои раздаването на бутилирана вода и изпращането на водоноски. Haskovo.info припомня, че водата на 46 села, Симеоновград и Свиленград беше спряна снощи.

От РИОСВ коментираха, че в случая става дума за залпово изпускане на химикал, който най-вероятно се е използвал за почистване в завода, който не работи и е в капиталов ремонт. По течението на реката няма умряла риба.

От областния щаб заявиха, че собственикът на кравите ще бъде обезщетен.

Междувременно на място пристигна екоминистърът Емил Димитров, който ще направи проверка по поречието на Марица. Димитров лично ще присъства на вземането на проби от ВиК-мрежата.

Под ръководството на Димитровградската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица. Изясняват се причините за смъртта на животните. Установяват се извършителите на престъплението и съпричастните лица, както и механизма на извършване на деянието.

По първоначални данни, вероятна причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно химично вещество – химическа основа, допълват от полицията. Разследване се извършва и в производствени бази и цехове на предприятия в района – целта е да се установи източникът на замърсяването.

Вижте цялата пресконференция:

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
М.
М.
28.07.2020 15:05 15:05

На герберасти доверие не може да се има.

Анонимен
Анонимен
28.07.2020 15:26 15:26

Ебаси мамата влиза пие и умира а проблем няма!!!Хей проверяващите жалки и смешни сте!!!

Анонимен
Анонимен
28.07.2020 15:26 15:26

Герберски некадърници

Местен
Местен
28.07.2020 18:50 18:50

Ето затова младите протестират едър рогат добитък пие и умира но замърсяване няма сега ще го пишат авария и това е а колко пъти са изпускали от това а къде са бюрократите които отговарят за контрола изобщо наи добре е да наведен главички и да ни унищожат по един или друг начин

тестов коментар
тестов коментар
28.07.2020 18:54 18:54

На собственика ще се плати, което е правилно. Той е потърпевш.
Кой ще плати? Виновникът за замърсяването? Или ние – държавата?

СЛУЧАЕН-питащ
СЛУЧАЕН-питащ
28.07.2020 20:28 20:28

Едно питане: жалко за животинките и за собственика им но,кравички по 600кг. пият водичка и падат веднага,даже във водата…
А аз не виждам никъде нито една умряла РИБА.коментирайте ХОРА…

User
User
28.07.2020 20:52 20:52

Тези животни са пасли често нечия друга собственост и някой май му е писнало. Има доста пестициди от първа група дето могат да помогнат в случая. Жалко за животните, но ни е такава държавата. Никой не уважава чуждата собственост, а за някакви кравари и пастири пияни да не говорим.

До случайния питащ гербер
До случайния питащ гербер
30.07.2020 11:40 11:40

Ми явно тези химикали не действат така на рибите не шаран тъп кои знае колко хиляди пъти са изхвърляли химии и кои ги е пил знаеш ли шарани като теб тъпанар

Back to top button