Хасково

Кандидат-студентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва да се осигуряват здравно сами за периода от юли до септември включително, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

През лятото, от завършване на средното до започване на висшето си образование, те не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет. Най-напред зрелостниците трябва да подадат декларация образец 7 за възникване на задължение за плащане на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Обикновено това задължение възниква през юли, след дипломиране на зрелостниците и продължава до откриване на академичната година във ВУЗ.

При неплащане на вноските за здраве повече от 3 пъти за последните 3 години, те могат да се окажат с прекъснати здравни права и да нямат достъп до безплатни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Проверка за здравния си статус всеки може да направи чрез електронната услуга на НАП – „Здравноосигурителен статус“ на сайта на агенцията.

Размерът на здравната вноска през 2020 г. е 24,40 лв. и се плаща до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася осигуровката. Така, първата вноска за здраве за зрелостниците, която е за тяхна сметка и е за месец юли, следва да се внесе до 25 август.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
28.07.2020 15:02 15:02

Е, извинете, но и миналогодишните кандидат-студенти заплащаха сами здравните си осигуровки през изброените месеци. Актуализирайте софтуера.

Анонимен
Анонимен
30.07.2020 23:53 23:53
Отговор до  Анонимен

И преди 10 години беше същото. Тогава плащахме по 16.80лв.

bai ganio
bai ganio
28.07.2020 21:10 21:10

ebisi maikata e pederas

Back to top button