Кандидат-студентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Хасково

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва да се осигуряват здравно сами за периода от юли до септември включително, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

През лятото, от завършване на средното до започване на висшето си образование, те не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет. Най-напред зрелостниците трябва да подадат декларация образец 7 за възникване на задължение за плащане на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Обикновено това задължение възниква през юли, след дипломиране на зрелостниците и продължава до откриване на академичната година във ВУЗ.

При неплащане на вноските за здраве повече от 3 пъти за последните 3 години, те могат да се окажат с прекъснати здравни права и да нямат достъп до безплатни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Проверка за здравния си статус всеки може да направи чрез електронната услуга на НАП – „Здравноосигурителен статус“ на сайта на агенцията.

Размерът на здравната вноска през 2020 г. е 24,40 лв. и се плаща до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася осигуровката. Така, първата вноска за здраве за зрелостниците, която е за тяхна сметка и е за месец юли, следва да се внесе до 25 август.

3 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.