Регион

Здравният министър в Брод: Минимум още денонощие без вода

Водата на 48-те населени места, която беше спряна след вчерашния инцидент с 28-те умрели крави край Димитровград, ще бъде пусната най-рано след още ден, но само за битови нужди.

Това заяви тази вечер министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в димитровградското Брод, което е едно от селата без вода. Питейната вода ще се пуска, след като излязат резултатите от пробите. Това се очаква да стане най-рано утре. Водата ще бъде разрешена за пиене след повторни проби, направени от РЗИ.

Министър

Министърът каза, че днес в населените места без вода са раздадени близо 2 тона бутилирана такава от БЧК. Утре ще пристигнат допълнително 80 000 литра. Той не пожела да коментира какво точно е веществото, което е довело до отравянето на кравите, защото е следствена тайна в продължаващото разследване. Хората обаче настояваха това да стане ясно, защото вместо крави там по същото време е можело да има деца.

Кметът на община Димитровград Иво Димов каза, че аутопсията на кравите категорично е показала, че те са умрели от отравяне и виновните трябва да бъдат наказани. Здравният министър каза на хората от селото, че собственикът на кравите ще бъде обезщетен на пазарни цени.

Министър

Haskovo.info припомня, че по-рано днес излязоха резултатите от пробите, взети от река Марица, които са в норма. По поречието няма умряла риба. Инцидентът с умрелите крави стана в понеделник след обяд. Те пили вода от канал, който идва от торовия завод и се влива в река Марица. Прокуратурата и три министерства разследват каква е причината за наличието на отрова във водата.

Пробите от Марица са в норма, чакат резултатите за питейната вода – ВИДЕО

Кризисен щаб след мъртви крави край Марица, спряха водата на 50 села и градове

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button