Остатъци от торове в канала на Марица, още днес пускат водата на част от селата

Хасково

Пробите от канала на река Марица, от който при водопой в понеделник загинаха 28 крави, са показали, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот, обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. Става въпрос за остатъци от торове и се установява как те са попаднали там. Двамата министри дадоха брифинг тази сутрин в Хасково.

Очаква се още днес да бъде пусната водата на селата в община Димитровград. Техните проби вече са дали добри резултати. До края на деня се очакват пробите от водата и на останалите населени места по поречието на Марица, които останаха без вода след инцидента с умрелите крави.

Както обяви снощи в димитровградското село Брод здравният министър водата първо ще бъде пусната за битови нужди. След нейното допълнително изследване от РЗИ тя ще бъде разрешена за пиене. Днес в засегнатите населени места се очаква да бъдат доставени още 160 000 литра бутилирана вода.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.