Регион

Възстановиха водоподаването и на Свиленград

В ранния следобед беше възстановено водоподаването на Свиленград.

Това става след като излязоха пробите, които са в норма. Крайните квартали вече имат вода, като до няколко часа се очаква това да стане и в целия град. Селата ще имат вода най-късно утре. До края на деня се очаква да излязат пробите от водата и на населените места в общините Симеоновград, Харманли и Любимец, където водата също да бъде пусната, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Haskovo.info припомня, че по-рано днес след проби в норма беше пусната и водата на 10 села в община Димитровград. На общо 48 населени места беше спряна водата в понеделник вечерта, след като 28 крави умряха при водопой от канал, който се влива в река Марица край Димитровград. Пробите от канала показаха високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот. Завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. Става въпрос за остатъци от торове и се установява как те са попаднали там.

20 000 литра бутилирана вода получи община Свиленград, като още 60 000 литра ще се разпределят в другите общини. Утре се очакват още 80 000 литра, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той предупреди, че водата от чешмите на 48-те населни места ще е само за битови нужди. Тя ще бъде разрешена за пиене след изследване от РЗИ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button