Хасково

До 5 г. затвор грозят виновника за изпускането на отрови в Марица

От 1 до 5 г. затвор и глоба в размер между 5 000 и 30 000 лв. грозят виновника, който е допуснал изтичането на отрови в река Марица, съобщи на брифинг районният прокурор на Димитровград Атанас Палхутев.

Той допълни, че има и по-тежък състав на престъплението. Ако са нанесени екологични щети наказанието е до 8 г. От прокуратурата водят разследването за инцидента, при който в понеделник след обяд 28 крави пиха вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград и малко след това умряха. Разследват се двете големи предприятия в Източна индустриална зона – торовият завод и ТЕЦ-а.

Двама са наблюдаващите прокурори – Кристияна Попова и Радослава Аврамова. Те заявиха, че се работи по три основни версии, като сред тях е и за подхвърлянето на отровата в канала. Разследващите извършват и огледи дали няма нерегламентирана връзка към въпросния канал. Извършват се разпити на свидетели, иззети са документи, назначени са експертизи, резултатите от които се очаква да излязат скоро. Цялото разследване трябва да завърши до 2 месеца, като при необходимост може да бъде удължено.

Haskovo.info припомня, че заради инцидента в петък вечерта беше спряна водата на 48 населени места по поречието на река Марица. Пробите от самата река са в норма. Днес след добри резултати от пробите беше пусната и водата на 10 села в община Димитровград и Свиленград, като се очаква до края на деня това да стане и с населените места в общините Симеоновград, Харманли и Любимец.
Водата обаче може да се използва само за битови нужди. Тя ще бъде разрешена за пиене след като бъде изследвана и от РЗИ при крайния потребител. Междувременно на населението се раздава бутилирана вода, като 80 тона са осигурени от БЧК.

Малко по-късно стана ясно, че пробите и на населените места в общините Симеоновград, Харманли и Любимец са добри. Започнало е водоподаването и към тях.

Вода

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Краваря
Краваря
29.07.2020 18:34 18:34

А виновник нямаааа 🤣🤣🤣и няма да има, освен ако не набедят някой.

Някой
Някой
29.07.2020 19:49 19:49

Хубаво че не е Бачково водата която осигурява БЧК, защото тази блудкава вода не става дори да си измиеш ръцете.

Хс
Хс
29.07.2020 23:32 23:32
Отговор до  Някой

Какви глупости само не знам как ги изговарят разследват ТЕЦа и подхвърлили нещо в канала това които го е казал да си заминава кои прикриват пак ако не бяха умрели кравите пак нищо нямаше да се разбере и кои знае колко отровена вода щяха да погълнат в тези населени места но хората не са важни важни са икономическия просперитет на определени групи а обикновените хора нито имат вяра нито сили да изметат тези които са им се подиграват по този начин

Back to top button