Хасково

За оградата-убиец в Хасково: дадоха на съд бивш директор в Министерството на отбраната

Военно-окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 52-годишна жена заради инцидента, при който рухналата ограда на бившето поделение на улица „Ком“ уби 57-годишен минувач.

Жената е бивш главен директор на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ при Министерството на отбраната, а обвинението е за непредпазливо причиняване на смърт на минувач. Инцидентът в Хасково стана на 19 април миналата година по време на буря със силен вятър и дъжд.

Обвиняемата е от София, а в обвинителния акт се казва, че в периода 4 февруари 2019 – 19 април 2019 г. в столицата е бездействала, отнасяйки се небрежно към свои преки служебни задължения в качеството си на Главен директор на съответната дирекция. Бездействието й е довело до самосрутване на северната ограда на бившата военна сграда, а под отломките загина хасковлията. Ръководената от нея дирекция имала задължението да полага необходимите грижи за освободените войскови райони, включително и сградите чрез регионалните отдели „Инфраструктура на отбраната“.

Тухлената ограда на улица „Ком“ била компрометирана с времето и към декември 2018 г. била силно наклонена към улицата. Това било установено от началника на сектор „Хасково“ при отдел РИО „Пловдив“ и през януари 2019 г. обвиняемата била уведомена за необходимостта от спешно премахване на оградата, която вече представлявала реална опасност за живота и здравето на преминаващите граждани. В хода на извършените проверки, необходимостта от предприемане на спешни действия била установена и от трима служители на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, които също докладвали за това на обвиняемата.

Въпреки създадената опасна ситуация, тя не изпълнила служебните си задължения да докладва на Министъра на отбрана с предложение да бъдат осигурени изпълнители за премахване на тухлената ограда, допълват от прокуратурата.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева.

Предвиденото от закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button