Вековни гори в Харманлийско вече са под закрила

Любопитно

Община Харманли постави под закрила общо 185.9 хектара вековни гори, съобщават от кметството.

Това става чрез определянето им със статут „гори във фаза на старост“ в землищата на селата Върбово и Орешец. Районът е част от зоните на „Натура“ 2000, а предложението е направено от сдружение „WWF – Световен фонд за дивата природата, Дунавско-карпатска програма България“ след теренно проучване през периода 2017-2019 г.

„Горите във фаза на старост“ притежават характеристики, които ги правят изключително важни за опазването на биологичното разнообразие, опазване на водите, предотвратяване от ерозия и наводнения, пречистване на въздуха, обогатяване на почвата. Те се възприемат като девствени гори, представляващи екосистеми със запазена структура и са най-ценни от екологична гледна точка, тъй като са дом на удивителни биологични видове.

Най-старите гори са с определена възраст от 115 години. Приети са и такива с по-ниска възраст, за да бъдат съхранени от лесовъдски намеси. В защитените територии не се допуска – сеч, добив на биомаса и други дейности, които могат да нарушат протичането на природните процеси. Те са естествен резервоар за генетичен материал и зона за спокойствие за много видове, чието съществуване е зависещо от горските екосистеми. Те са заснети от Цветан Златанов от Института по биоразнообразие при БАН.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.