Хасково

Метеоролозите празнуват на семинар в Минерални бани

СеминарътС методически семинар 55 метеоролози от южна България отбелязаха днес професионалния си празник. 

В Световния ден на метеорологията те се събраха в хасковските Минерални бани, за да обсъдят как в условия на криза да икономисват средства и да начертаят задачите за новата година.

Както има синя кръв, така има метеорологична„, пошегува се пред Haskovo.info директорът на филиала на НИМХ в Пловдив Петър Константинов, който бе лектор на семинара.

Петър Константинов

Петър Константинов

По думите му да си метеоролог е призвание. Това потвърждават неговите колеги, които от 16-годишни са се захванали с тази професия и вече имат зад гърба си 40-годишен стаж.

В Метеорологичната обсерватория в Хасково работят 7 души, а в областта има разположени 15 пункта. На още 11 места пък работят доброволни наблюдатели, съобщи за Haskovo.info директорът на местната обсерватория Спас Александров. Оказа се, че в региона той е метеорологът с най-много трудов стаж – 30 години. „Явно аз съм от тези, които боледуват от метеорология“, разказа той. 

Спас Александров

Спас Александров

По думите му е предимство да знаеш какво ще е времето преди другите. „Като знам какво ни чака утре знам как да се облека, като знам какво ще е времето в събота и неделя мога да си планирам уикенда, а като прогнозираме времето за месец напред сме полезни на земеделските производители“, разказа Спас Александров. 

В днешно време са много малко младите хора, които се ориентират към тази професия, тъй като парите са малко – средната заплата е около 500 лева, каза шефът на хасковските синоптици. Другата причина, поради която професия „метеоролог“ не привлича новото поколение, е и незавършилата реформа в Българската академия на науките.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Любка Кумчева
Любка Кумчева
23.03.2010 16:11 16:11

А за времето какво казаха, кожуси ли ще носим през априли или по-къси ръкави ще ходим?

Стоян Константинов
Стоян Константинов
15.12.2015 1:15 1:15

СПАС АЛЕКСАНДРОВ Е ВЕЛИК ЧОВЕК !!!
Докога ще се подигравате с великите хора които ви отърваха задниците от бетствия и порой !!! ДОКОГА!!! ВЪРНЕТЕ ВИШИСТИТЕ НА СЛУЖБА !!! НОВАЦИТЕ НЯМАТ ОПИТ !!!

Back to top button