Хасково

Кметът оттегли предложението за прехвърлянето на храма в Узунджово на Българската православна църква

Кметът Станислав Дечев оттегли докладната си общинският съвет да прехвърли безвъзмездно в собственост на Българската православна църква храмът „Св. Богородица“ в село Узунджово.

Това стана на днешната сесия на местния парламент. В началото й съветниците от ДПС напуснаха заседанието с мотива, че имали много лични и семейни ангажименти на празника Курбан Байрам. Дечев оттегли докладната си, защото в залата не са всички съветници, а е очаквал интересен дебат. Кметът допълни, че е провел предварителни разговори с повечето сесийни групи и е взел под внимание всички мнения. Градоначалникът каза, че е имало искане за предоставяне на храма на на църквата и той е бил длъжен да го внесе за обсъждане в общинския съвет.

Сесия

Съветникът от „Движение Заедно за промяна“ Георги Пеев връчи на кмета подписка, подкрепена от 650 души, които били против прехвърлянето на харама на Българската православна църква. Хората се притеснявали, че така църквата може да се върне във вида си през 2007 – 2008 г. Според кмета е абсурдно храмът да бъде занемарен.

Сесия

Съветниците днес приеха годишните счетоводни отчети на общинските търговски дружества, които са на печалба. Имаше дебат за това, че д-р Матей Матеев е управител едновременно на Специализираната болница за активно лечение по онкология в Хасково и на МБАЛ „Св. Екатерина“ в Димитровград. Д-р Матеев каза, че в Хасково е назначен след конкурс, за което е уведомил кмета и общинския съвет в Димитровград, които все още търсили управител на тамошната болница. Отделно съветниците настояха да им бъдат предоставени резултатите от ревизията на хасковската специализирана болница.

Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати 2 810 лв. за ремонт на гробното място на Аспарух Лешников – Ари. Прие се и предложението доц. д-р Георги Граматиков – историк и дългогдишен директор на Регионалния исторически музей, да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Хасково, но беше отхвърлено това Капитан Петко войвода да бъде Почетен гражданин на Хасково – посмъртно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
#КОЙ
#КОЙ
31.07.2020 13:45 13:45

е, като от началството му ги няма, не може да се работи така!

Христо
Христо
31.07.2020 14:22 14:22

Да естествено гражданите които са подведени с тази подписка всъщност искат църквата да стане джамия. Защото когато е собственост на общината след 20 години когато дпс имат мнозинство в съвета точно това ще направят. И тогава запазете тази статия за да покажете кой е искал кубето да е минаре. Защото ако е собственост на Патриаршията това никога няма да се случи.

Back to top button