Регион

В пробите от мъртвите крави са открити отровите от водата в канала

В пробите от кравите, които умряха след като пиха вода от канал край Димитровград,  се е потвърдило наличието на нитратни, нитритни и амониеви йони, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Резултатите от първоначалните лабораторни изпитвания потвърждават наличието на откритите и във водата нитратни, нитритни и амониеви йони. В Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София в лаборатория „Токсикология“ се извършват изпитвания на тъканни проби от всички 28 животни. Установено е, че концентрацията на нитратни, нитритни и амониеви йони е около 50 пъти над нормата в тъканите на изследваните животни. Във водата на канала, от който се изтичат отпадни води и се вливат в реката, беше установено превишение на нормите близо 360 пъти.

След приключване на всички изпитвания, резултатите ще бъдат предоставени на разследващите органи, допълват от Агенцията.

Haskovo.info припомня, че инцидентът стана в понеделник след обяд край Димитровград, когато кравите пиха вода от канал, който се влива в река Марица и малко след това умряха. Собственикът им вече получи обезщетение, а прокуратрата разследва как е попаднала отровата във водата. Пробите от водата за населените места по порочието на Марица са добри. Водата обаче е разрешена само за битови нужди. Тя ще може да се пие след проби от РЗИ при краен потребител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button