Регион

В пробите от мъртвите крави са открити отровите от водата в канала

В пробите от кравите, които умряха след като пиха вода от канал край Димитровград,  се е потвърдило наличието на нитратни, нитритни и амониеви йони, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Резултатите от първоначалните лабораторни изпитвания потвърждават наличието на откритите и във водата нитратни, нитритни и амониеви йони. В Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София в лаборатория „Токсикология“ се извършват изпитвания на тъканни проби от всички 28 животни. Установено е, че концентрацията на нитратни, нитритни и амониеви йони е около 50 пъти над нормата в тъканите на изследваните животни. Във водата на канала, от който се изтичат отпадни води и се вливат в реката, беше установено превишение на нормите близо 360 пъти.

След приключване на всички изпитвания, резултатите ще бъдат предоставени на разследващите органи, допълват от Агенцията.

Haskovo.info припомня, че инцидентът стана в понеделник след обяд край Димитровград, когато кравите пиха вода от канал, който се влива в река Марица и малко след това умряха. Собственикът им вече получи обезщетение, а прокуратрата разследва как е попаднала отровата във водата. Пробите от водата за населените места по порочието на Марица са добри. Водата обаче е разрешена само за битови нужди. Тя ще може да се пие след проби от РЗИ при краен потребител.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button