КЕВР одобри бизнес плана на ВиК – Хасково с по-скъпата вода

Хасково

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнес плана на ВиК – Хасково за периода 2017 – 2021 г.

Цената на водата за битовите потребители от 3 лв. с ДДС за кубически метър става 3.506 лв. за 2020 г., а за 2021 г. – 3.520 лв. От КЕВР посочват, че цената е под нивото на социалната поносимост, която за 2020 г. е изчислена на 4.635 лв. на кубик, а за 2021 г. – 4.788 лв. за кубик. Цената на водата за 2020 г. влиза в сила от 1 август.

Решението на КЕВР е взето на закрито заседание на 30 юли. На 10 юли е имало открито заседание с обществено обсъждане и разглеждане на постъпили писмени становища.

Haskovo.info припомня, че на 30 юни Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Хасково не взе решение дали да съгласува или не Бизнес плана на ВиК. Тогава управителят на ВиК инж. Тодор Марков посочи, че цената на водата не е променяна от 2012 г., а това е трябвало да става плавно през годините. Основните причини са поскъпването на тока и вдигането на минималната работна заплата – 60% от работещите във ВиК били на минимална заплата. Отделно водопроводната мрежа е много стара – между 40 и 60 г. и е много трудно загубите на вода да бъдат намалени.

Решението на КЕВР – ТУК подлежи на обжалване пред Административен съд – София в 14-дневен срок.

21 коментара

 • Какъв бизнес план само да им покриваме загубите от Ябълково до Хасково(70%) задълженията на патладжаните и високите заплати на ненужната администрация!!!

  • ПО ИЗБОРИ ПАК ХОДЕТЕ ЗА ГЪБИ И СЕ ПРАВЕТЕ НА РАЗСЪРДЕНИ. ОНИЯ ЩЕ ВИ ГО ВКАРВАТ С 200

  • ЕВРОГЕЙСКИЯТ ГЕНОЦИД ПРОДЪЛЖАВА. БЕШЕ ВА ИБАЛА ИВРОПА ЗА ДОХОДИ И ЦЕНИ. КОЛКОТО ПО- БЪРЗО СЕ СПОМИНЕТЕ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЗЕМЯ И ПРИРОДНИ БОГАТСТВА ЗА ТЯХ. ПРОУМЕЙТЕ ГО ВЕЧЕ. ДОХОДИТЕ ВИ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ АМА ДРУГ ПЪТ. ЩЕ РАБОТИТЕ В ЗАПАДНИ ЗАВОДИ ЗА БЕЗ ПАРИ. ЩОТО НЕ МИСЛИТЕ

   • Ти откъде знаеш, колко получават в Западните заводи. Устройват ли ви 2500 € и нагоре дори. Глей си в псницата на гери bkp… бспгербдпс и замълчете.

    • Ташкоооо. МногоБългари работят в западни заводи в БГ. И заплатите са около 50 евраки. Срам. Твоите западни господари така оценят труда на българският работник. Лъжа ли е Ташко

     • Тук сте агресивни,а на площада 50 души.Всичко си поскъпва, вода,ток,хранителни продукти,плодове и зеленчуци.Повечето работят на ми нимална заплата или такава близка до нея.Пенсионерите мизерстват.Децата избягаха да си търсят късмета в чужбина.ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА .

    • Пълни лайнари….по цели седмици не си спират течовете….после имали загуби….Ами да си сменят тръбите….алооо…. енергото ли е… не ВиК то…..и на вас да ви еба майката

 • Направете я 10лв майка ви стара. Най-скъпата и най-мръсната вода в цяла България!

 • 3,50 лв. за тая смрад??? С какъв акъл това увеличение? Може би заради безкрайните ви аварии? Или заради урана във водата? Или са ви ниски заплатките, а предлагате ОГРОМНО качество на ниски цени??????

 • Директора на Вик Хасково е с заплата 2600 лева ,администрацията 1200-1670 понеже имат много работа .

 • А защо Директора на Вик Хасково е с заплата 2600 лева ,администрацията 1200-1670 понеже имат много работа .

 • До наглите некадърници от ВиК:
  Срамота!!!Дано им преседне този бизнес капан! Ще разберат какво са причинили на гражданите ,когато няма да имат възможност да си купуват бутилирана питейна вода.

 • Поредната гавра на ВиК с гражданите на гр. Хасково. Доставят им негодна за пиене и готвена вода с лоши качествени показатели, която е една от най-скъпите в страната и наглостта им е безчовечна, че не само ни тровят, но и ни карат да плащаме за тази отрова още по-скъпа цена. Призовавам гражданите да спрат да плащат водата. От септември месец 2019г. има три дупки, от които тече вода и то на през 2-3 метра една от друга и то на централен булевард „Освобождение“, а ВиК и до днес 1.08.2021г. не отстранява тези течове. И за тях ли жителите трябва да плащат високата цена? Що за работа вършат работещите във ВиК Хасково, като не могат да отстраняват течовете? НЕ на поскъпването на водата в Хасково и ДА за подобряване на нейните качества!

 • Водата последно годна ли е за пиене ? Това питейна вода ли е ?
  Защо трябва да се плаща питейна вода като не е годна за пиене и готвене ?
  Това трябва да се обжалва и кмета , и други институции да се намесят , да защитят интереса на гражданите!
  Нещо повече – Гражданите по закон имат задължително право на питейна вода.
  Ние трябва да осъдим Държавата, Вик и т.н. , затова че нямаме достъп до питейна вода.
  Не да вдигат цената , а трябва да я намалят !
  Това ако се позволи – значи наистина сме загубена кауза, нямаме никакви институции, неправителствени организации и свободно право на Граждани на България !
  Освен това какво означава , че цената не е вдигана от 2012 г. като други градове скоро догониха тази цена, оскъпена многократно и вместо да се мисли как да облекчи потребителите, да ги компенсира , че не може да достави нормална вода за битови нужди.
  Мъка..мъка…имаме да теглим…

 • Кмета може и да се застъпи за населението и да обжалва това решение, ако иска да е кмет. Търпението на народа се изчерпва.

  • Търпението на Хасковлии е безгранично, спокойно. Неслучайно сме били 500г. турски роби.

   Току виж някой надигнал глава да изпищи от некадърното управление на държавата, в т. ч. и нейните монополни организации като ВиК, завършило в редица трагикомедии, вкл. в „годната за пиене“ сравнително скъпа вода от чешмите в Хасково и го обявили за престъпник и безделник.

   „Има да теглим“ каза Една по-нагоре – явно има, да. „на прост човек, к*р се набива“ каза един по-велик мислител малко по-рано това лято. Да ни е честит к*ра на всички, на другите избори, пак ги изберете.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.