От „Доган Хисар“ продължават борбата Капитан Петко войвода да стане Почетен гражданин на Хасково – посмъртно

Хасково

От Независимото тракийско сдружение „Доган Хисар“ съобщиха, че ще продължат борбата си Капитан Петко войвода да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно.

Това заявиха техни представители на пресконференция, на която изразиха разочарованието си от това, че общинският съвет не прие предложението им на сесията в петък. От сдружението бяха подкрепили искането си с подписка от над 2 500 души. Те са решени ако трябва да съберат нова по-голяма подписка и отново да внесат докладна в общинския съвет.

Величка Георгиева припомни, че Капитан Петко войвода е спасил Хасково от турския башибозук и заслужава званието. Веселина Узунова каза, че е останала изненадана от решението на общинския съвет, при положение, че инициативата им е била подкрепена „с две ръце“ от хасковлии. Тя припомни, че Капитан Петко войвода вече е почетен гражданин на Варна. „Много съм възмутена от това което се случи“, допълни Здравка Сабахова, която е наследничка на тракийски родове.

От сдружението са разочаровани, че общински съветници масово са напуснали залата преди гласуването. „Затова ли сме ги избрали за общински съветници, да излизат от залата“, каза Узунова. Тя изрази несъгласие с изказванията в залата, че избирането на Капитан Петко войвода за Почетен гражданин е принизяване за него, както и с това, че удостояването със званието посмъртно трябва да спре. „Защото точно сега да спре, когато предлагаме Капитан Петко войвода, който е символ на Беломорието“, несъгласна е Узунова.

На пресконференцията беше и общинският съветник от „Движение Заедно за Промяна“ Георги Пеев, който каза, че съветници от всички групи не са взели участие в гласуването, защото общото виждане било, че национални герои не бива да бъдат географирани и да се удостояват със званието на конкретна община. Той даде пример с Васил Левски.

Тракийци

13 коментара

 • Кому е нужно да го обявят за почетен гражданин??Може би едно никому неизвестно движение търси мединото внимание!!Вие как с цялата си наглост искате да натрапите идеята си на 70-80 хиляден град с подписите на 2500 човека??Няма ли достойни сред живите та търсите все сред мъртвите и почти всяка година обявяват някого за почетен гражданин посмъртно??!!Ако пък няма си спестете една година званието много правилно са постъпили общински съвет Хасково!!Ако организирате нова подписка аз лично ще организирам друга срещу вашата да видим кой ще събере повече подписи!!

 • Капитан Петко принадлежи на цяла България. Неговият ореол не се нуждае от званието почетен гражданин на Хасково!

  • Защо се вреш навсякъде бе гнусна твар. Защо опорочаваш и този акт. Въшка.

 • Георги Пеев не познава историята и затова не е наясно защо Васил Левски не е почетен гражданин, а капитан Петко вече е почетен гражданин на Варна от 2011 г. Самият той търси медийни изяви.

 • Капитан Петко Войвода не се нуждае от подобни признания, той се нуждае от повече и повече
  продължители на неговите идеяли за безкористна любов към родината България!
  И както казва“ Да сме заедно и в трудно и благатно време“

 • Много искате от един общински съветник да знае. Той или манипулира или не е чел, че почетен гражданин на Пловдив е Юрий Гагарин. Иконата на българското кино Цветана Манева е почетен гражданин на Пловдив. Захари Стоянов, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев…

 • Искам да знам защо и по колко му дават на очиларкото за да свири на всякакви кавали. Искам и аз така да си изкарвам хляба надупен.

 • Правилно решение на ОС и на негласувалите общински съветници! Не е нужно този велик човек да се вкарва в едни градски рамки! Той е на цяла България!

 • Комплексирани, на за съжаление неграмотни същества с претенции, без покритие!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.