Хасково

Пет села още са на сухо, водата на останалите 43 остава забранена за пиене – ВИДЕО

Пет села от 48-те населени места, на които водата беше спряна преди седмица заради инцидента с умрелите крави край Димитровград, все още са на сухо. Това са Дрипчево, Браница, Черепово, Овчарово и Изворово.

Основната причина е, че там е имало аварии при опитите за пускане на водата миналата седмица, когато беше възстановено водоподаването към останалите. Управителят на ВиК – Хасково Тодор Марков заяви на брифинг на институциите в областна администрация, че очаква скоро водата да бъде пусната и там.

Директорът на РЗИ – Хасково д-р Соня Димитрова изнесе резултатите от пробите на 11-те зони за водоснабдяване, захранващи 48-те населени места. Оказва се, че едва в малка част от тях водата е годна за пиене.

Пресконференция

Вододайни зони Злато поле и Райново имат отклонение по нитрати, завишение има при Капитан Андреево, в Симеоновград от 2007 г. водата е забранена заради манган, в Свиленград има завишение на манган и желязо, както и в Българин – на флуориди. Три не отговарят по микробиология, което се очаква да се изчисти след обработка на водата с хлор.

Водата остава забранена за пиене, а от РЗИ започват да я изследват във всяко населено място. Ако тя е в норма, едва след това тя ще бъде разрешена за пиене.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обобщи, че инцидентът с отровените крави не се е отразил на качеството на питейната вода.

От Басейнова дирекция заявиха, че 4 пъти годишно – сезонно се изследва водата след колектора на река Марица в Димитровград. Имало умерени отклонения по азотни показатели. Това се отчитало почти след всички големи населени места и се дължало основно на битово-фекалните води.

От РИОСВ – Хасково информираха, че средно около 4 пъти годишно проверяват торовия завод, като тази година има наложена глоба от 6 000 лв. Имало и проверки по сигнали. И друг път е имало завишено съдържание на стойностите на нитрати и нитрити, но такива, каквито бяха измерени след инцидента, не са измервани в последните поне 20 г.

Вижте цялата пресконференция на Областния кризисен щаб и главния здравен инспектор:

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button