Отвод на съдия отсрочи делото срещу по-високата такса смет в Хасково

Хасково

Отвод на съдия е отсрочило делото по жалбата срещу решение на общинския съвет от декември миналата година с което беше приета по-високата такса смет в община Хасково, съобщиха за Haskovo.info от Хасковския административен съд.

Заседанието трябваше да е днес. То е по жалба на фирми и граждани. Делото е отсрочено за септември.

Както Haskovo.info писа, с жалбата се атакува решението за размера на такса битови отпадъци за 2020 г. за население и за жилищата на предприятията в размер на 3.50 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти. По видовете услуги таксата е: за събиране и транспониране на битови отпадъци – 1.3 промила, за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – 1.2 промила, за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 1 промил.

В съда се обжалва и таксата за всички нежилищни имоти на предприятия. Става въпрос за хипотезата, при която не е подадена декларация в установения срок, деклариран е по-малко от необходимия брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато немогат да се установят броя на излишните съдове, се заплаща годишна такса в размер на 13 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. Обжалват се и следните такси: за кофа 110 л. – 550 лв., за контейнер тип „Бобър“ – 1 560 лв., за контейнер с обем 4 куб. м. – 1 560 лв.

Обект на жалбата са и текстовете за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления – в размер на 0.5 промила върху по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. За поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – в размер на 3 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.