Работници от строителството на газопровода протестират заради забавени заплати

Хасково

Около 20 от българските работници, които изграждат газопровода Комотини – Стара Загора на територията на Хасковска област, излязоха по обяд на протест.

Те работят за гръцката фирма – изпълнител и твърдят, че от три месеца не са получавали заплати. Имали да получават и бонуси, полагали и извънреден труд. Преди няколко дни гръцките служители в същата фирма си получили заплатите. Хората недоволстват, че има делене между българи и гърци.

Веселина Ванчева разказа, че за последните три месеца е получила около 570 лв., с които не може да живее и да си покрива кредита. „Има ли в България кой да ни защити. От Инспекцията по труда ни насочиха да подадем жалби в София. Гръцката фирма се подиграва с нас. Сега заради този протест може да бъдем уволнени дисциплинарно“, казва жената.

„Три месеца съм без пари. Гладен съм и затова днес не работя. Сега останахме около 20 българи, а още толкова вече напуснаха заради мизерията“, заяви Тони Димитров.

Протест
Христос Икономидис

Отговорникът по логистиката във фирмата Христос Икономидис заяви пред хората, че още днес ще си получат парите. Той каза, че и гърците не са си получили всички пари.

Протестиращите обаче не вярват, че днес ще си получат всички пари. Те се опасяват, че ще им платят само щатните заплати около 1 000 лв., но без извънредния труд и бонусите. Ако не си получат всички пари протестиращите работници се канят да блокират движението по главния път Хасково – Пловдив.

Заради спонтанния протест днес пред портала на гръцката фирма пристигнаха три полицейски автомобила.

Проектната компания ICGB, която отговаря за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България и има договорни отношения с гръцката фирма AVAX като изпълнител на дейностите по строителството на интерконектора, изпрати становище по случая със забавените заплати. От компанията информират, че към настоящия момент ICGB е извършила всички дължими плащания към AVAX на база изпълнените дейности, включително предвидения по договора аванс, няма неприети сертификати за плащане или неплатени фактури от страна на проектната компания. Проведени са разговори с гръцката фирма, която е уверила, че днес ще бъде извършено първото дължимо плащане към служителите, а най-късно в понеделник – и второто. Според гръцката фирма забавянето се дължало на бюрократични причини, които ще бъдат преодолени незабавно.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.