Хасково

Деца се учиха да рисуват яйца с пчелен восък

Стойна АраклиеваУченици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Хасково получиха днес първия си урок по рисуване на великденски яйца с пчелен восък. Техниката им показа Стойна Араклиева по покана на читалище „Пейо Яворов“, което организира празнично детско утро. 

За да стане рисунката върху яйцето добра, то трябва да е гладко, сурово и със стайна температура, обясни Стойна Араклиева. Рисуването става със специален писец с пчелен восък, който се нагрява.

Едва след като великденското яйце се изрисува, то се потапя в боята и заедно с нея се вари на котлона, допълни майсторката, която е усвоила техниката в родния си Велинградски край.

Освен специалната техника за рисуване на яйца с пчелен восък учениците научиха какво представлява обичаят Лазаруване, участваха  в състезание по рисуване на цветя и аранжиране на букети.

Празникът в читалище „Пейо Яворов“ бе по повод големите християнски празници Лазаровден, Цветница и Великден.

Image Image
Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button