Санират осем блока в Свиленград

Регион

Нови осем жилищни блока ще бъдат санирани по проекти на община Свиленград, съобщават от кметството.

Свиленград е сред 11-те общини в България, които получиха одобрение за финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“ Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за изпълнението на два проекта на общината. В рамките на процедурата бяха подадени 71 проектни предложения. От тях одобрени за финансиране са 20 проекта на 11 общини.

Одобрените проекти на Община Свиленград са изцяло насочени към подобряване на енергийната ефективност на 8 многофамилни жилищни сгради в най-големите жилищни квартали на града. В квартал „Простор“ ще бъдат безвъзмездно санирани блокове 2, 3, 7, 9 и 12, а в квартал „Изгрев“ – блокове 1, 2 и 6. Тези жилищни сгради ще придобият нов модерен вид с намалени разходи за отопление след топлоизолиране на външни фасадни стени, покрив и подмяна на дограма. Предстои сключване на договорите за безвъзмездната финансова помощ с Управляващия орган на програмата.

През последните няколко години са санирани общо 23 жилищни и обществени сгради. В момента общината е в процес на изпълнение на друг проект за саниране, който включва три общински сгради – Социален център, ОУ „Любен Каравелов“ и НЧ „Васил Левски – 1933“ в квартал „Капитан Петко войвода“.

Община Свиленград има готовност за стартиране на процедури по изпълнение на енергийни мерки и за останалите 20 многофамилни жилищни сгради с подадени заявления за интерес за финансова помощ, което може да стане при обявяване на наличен финансов ресурс по Националната програма.

2 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.