Разпределиха над 180 000 лв. за културата в Хасково

Любопитно

180 437 лв. са разпределени по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в община Хасково, съобщи председателят на комисията Деян Янев. Заделените средства в бюджета са 200 000 лв., като останалите пари ще се разпределят на втори етап до края на септември.

34 000 лв. получават 16 читалище в община Хасково. 7 000 лв. са за най-голямото читалище – „Заря“, а между 1 000 и 3 000 лв. са за останалите, като всички получават финансиране, включително и за малки ремонти.

Пресконференция

Бюджетът на програмата „Културни инициативи“ е 130 000 лв., като комисията е разпределила 128 487 лв. От 37 искания са финансирани 23. Има кандидати с по две финансирани искания, например хор „Родна песен“ и ансамбъл „Хасково“. На първо място е класиран Регионалният исторически музей, който ще прави филм за историческите забележителности в Хасковска област. Вокалистът на „Хангар 42“ Боян Гегов също ще прави филм – за творците в Хасково. Пари се отпускат за две постановки – на Иванка Шекерова и Стефан Цирков. Пари се отпускат за представления и концерти, като сред тях са на читалище „Тракия“, балет „Рона“, ансамбъл „Хасково“. Читалище „Заря“ предвижда обучения на деца, съвместно с училища. Финансират се и няколко книги – на певеца Тодор Кожухаров, Мина Карагьозова, сборник „Тракия“ и читалището в село Въгларово. Пари получават КДК, сдружение „Хасково 2015“, Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ и Художествената галерия.

Дейностите трябва да приключат до 31 март 2021 г. Отпуска се авансово цялата сума. Ако проектът не бъде реализиран, например заради пандемията, парите ще се връщат на общината. Янев уточни, че заради коронавируса не са давани много точки на проекти, които предвиждат по-масови събития. По неговите думи, комисията се е стремила да бъде максимално обективна.

По програма „Мобилност“ са финансирани всички 7 кандидати с общо 16 950 лв. Общата сума тук е 32 000 лв. Те си разпределят между 2 000 – 2 500 лв. Сред тях са участие на хор „Орфей“ на най-голямото хорово събитие в България, Художествената галерия ще прави културен обмен с галерии в страната.

За „Млади творци“ е имало един кандидат, който е финансиран с 1 000 лв. Парите са за втората книга на поетесата София Милева.

Проектите, които получават финансиране – ТУК.

Един коментар по “Разпределиха над 180 000 лв. за културата в Хасково

  • Радвам се ,че две жени nоне от Хасково – Госпожица София Милева и ГОСПОЖА
    Мина Карагьозова са получили скромни суми за издаване на свои книги .Но си мисля че процедурата по получаването на парите е твърде трудна -молбите се подават в
    определено време и има куп изисквания ,които трябва да се изпълнят .Имам ръкопис – почти готов ,
    на роман за бежанци -неволници от Западна Тракия ,но явно никога няма да види бял свят поради парични съображения . Издала съм три романа досега и под печат е и четвърти -не помня да съм получила и стотинка отнякъде . Или помощ… Защо срокът за даване на молби не е целогодишен ? Явно е ,че трябва да
    да не се надявам …

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.