Любопитно

Хасковлийка „гримира“ великденски яйца

Росица НиколоваВеликден е и шарените яйца присъстват в домовете на всеки християнин. Боядисването на великденските символи може да ентусиазира по-творчески настроените и дава възможност от едно традиционно изглеждащо великденско яйце да се направи пъстра украса за дома или пък стилен подарък.

Хасковлийката Росица Николова от години живее в Гърция. Рисуването върху яйца й е хоби, предадено от нейната майка и леля. Всяка година тя с нетърпение очаква Великден, за да въплати въображение и фантазия върху гладката повърхност на яйцата.

Гримираните яйцаНай-много шарените яйца се харесват на приятелите й в Гъция и децата й, които рядко издържат и често ги чупят преди някой да се наслади на външния им вид.

Рисунки на християнски светци и гръцки богини са най-честите образи, които Роси изобразява на яйцата. Напоследък обаче фантазията й е родила нещо по- нестандартно. За тазгодишния Великден тя е решила да „гримира“ яйцата като използва най-вече лак за нокти и да ги украси с перца и цветчета. Така яйцата придобиват по- екстравагантен вид, като за изложба.

Рисуването на яйцата„Първо върху предварително оцветените яйца оконтурявам образите на това, което ще рисувам. След това идва ред на оцветяването и залепянето на допълнителните украси“, разказва Роси. „Използвам всякакъв вид материали в зависимост от настроенито и идеята ми“, допълва тя.

Да рисувам съм се учила от своята майка и леля. Те са много добри в това. Най- старото боядисано яйце, което притежавам, е патешко, на около седем години и е подарък от леля ми. На него е изобразен Рилския манастир, споделя Росица. Тя е категорична, че ще продължи семейната традиция и ще се опита да я предаде, понеже боядисаните яйца не са само традиция, а нещо красиво, което има силата да радва хората.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
дана
дана
03.04.2010 17:01 17:01

прави си реклама маникюристката.

Back to top button