Хасково

Искат да строят фотоволтаична централа на 4 000 декара край Хасково

Инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична централа е постъпило в община Хасково.

Това става ясно от докладна на кмета Станислав Дечев за сесията на общинския съвет в края на август, с която се предлага предварително съгласие за учредяване на право на строеж в имоти край селата Книжовник и Долно Войводино. Докладната беше оттеглена на юлската сесия и сега се внася с по-пълна информация за инвестиционното намерение.

То е от „Енери БГ 1“ ЕООД, а индикативната инсталирана мощност на централата ще е 400 MW. Намерението е фотоволтаичната централа да бъде разположена върху терени с обща площ от приблизително 4 000 декара. Предвижда се тя да произвежда над 560 000 000 kWh чиста възобновяема енергия годишно. По този начин ще се спести изхвърлянето в земната атмосфера на близо 670 000 тона въглероден двуокис на година, се казва в докладната.

Инвестицията ще генерира значителни приходи от имоти, които към момента не носят икономически ползи на община Хасково. Точният размер на приходите ще бъде изчислен след провеждане на процедура от независим оценител. Инвестицията ще генерира местни данъци и такси – както при строителството, така и за десетилетия напред в периода на експлоатация.

Инвестицията в изграждането на централата ще бъде осъществена въз основа на отстъпено право на строеж. Цената ще бъде определена на пазарен принцип от независим експерт оценител непосредствено след старта на развитието на проекта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
СЛУЧАЕН-питащ
СЛУЧАЕН-питащ
21.08.2020 13:18 13:18

Отстъпено право на строеж, аъъ…
И след пет години ???

Анонимен
Анонимен
22.08.2020 12:42 12:42
Отговор до  СЛУЧАЕН-питащ

В ТУРЦИЯ СЕ СТРОИ АТОМНА ЦЕНТРАЛА. ТУК СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ. РЕЗУЛТАТА .СКЪП ТОК. ОЩЕ ПО -ВАЖНИЯ РЕЗУЛТАТ. БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМВИКА ЩЕ ПОТЪНЕ. ВСИЧКО ЩЕ Е ТУРСКО. ЗАРАДИ АЛЧНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.

Анонимен
Анонимен
22.08.2020 12:43 12:43
Отговор до  СЛУЧАЕН-питащ

СЪС СКЪП ТОК КАКВОТО И ДА ПРОИЗВЕСДЕШ ЩЕ Е НЕПРОДАВАЕМО. ВАЖНОТО Е ЕДНИ АЛЧНИ ТИПОВЕ ДА СИ НАПЪЛНЯТ ДОБОВЕТЕ. НЕКА ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ НО ДА НЕ ЗАДЪЛЖАВАТ ХОРАТА ДА КУПУВАТ ТОЗИ ТОК И ДА НЕ ГО МЕСЯТ С ДРУГИЯ

Кара Ибрахим
Кара Ибрахим
21.08.2020 14:45 14:45

Мирише отдалече на Делян , пак някой ще намаже филията!

От Хасково
От Хасково
21.08.2020 15:45 15:45

Голяма фирма регистрирана през май 2020г. с капитал 2лв. Мирише отдалече на голяма, ама голяма далавера. Кмета следващия път ще има спестени пари по сметката.

x_X
x_X
21.08.2020 16:39 16:39

„Инвестицията ще генерира местни данъци и такси – както при строителството, така и за десетилетия напред в периода на експлоатация.“
– Да не се окаже пак, че държавата, т.е. аз и вие, да трябва да им заплаща цената на изработената енергия по специална тарифа за десетилетия наред, която да налага вдигане на цената на тока през 6 месеца? Ако е така, аз съм против.

П.С. Делта Гард ли ще охраняват обекта?

Паразитолог
Паразитолог
21.08.2020 17:58 17:58

Х_х ти ще правиш всичко. Така доволен ли си. Дай си и сметката за пари и спри да фантазираш тука

x_X
x_X
22.08.2020 12:18 12:18
Отговор до  Паразитолог

Аз правя, каквото искам да правя, по начин, които не нарушава законите.

Не се притеснявай, сметката отдавна са си я направили тия палячовци и техните протежета, които ни крадат вече 80-90 години. Ако не бях живял 25+ години в България можеше да ме обвиниш във фантазиране, иначе по-добре помълчи.

А формулата на ограбване, за такива като тебе, дето не вдяват, е горе-долу следната:
Малоумни мързеливци, които не стават за нищо друго, се поставят на определени позиции от управляващите, за да се подписват (срещу заплащане) върху документи, които облагодетелстват избрано малцинство, но същевременно вредят на останалите български граждани. Облагодетелстваните връщат нагоре по веригата 50-60%. Това се случва повсеместно (означва навсякъде, на всички нива в държавата, вероятно дори и в твоята селска кръчма).

Моделът се репликира, докато гражданите не си отворят очите малко, за да разберат, че силата е в тях и съвсем не е нужно да се оставят да ги дупят селски тарикати за без пари.

Николай
Николай
22.08.2020 8:32 8:32

Дечев как само обясняа хубаво с неговата докладна. А тока ще се заплаща от всички граждани. Това момче непрекъснато доказва че е наистина голям малоумник. Лошото е че общинския съвет са само нагласени хора и ще гласуват с ДА. Гражданите вместо да плащат по-ниска електроенергия, ще плащат по-скъпа. Зашо не се измисли нещо за да се намали цената на електроенергията, а само се мисли как някой да си напълни джоба.

Back to top button