Хасково

Разкопки край Ябълково издават менюто на древните

Красимир ЛещаковУлтрамодерни изследвания и специална техника дават все повече сведения за ранно неолитното селище, открито край димитровградското село Ябълково

Радиокарбонни и ДНК анализи са част от методите, които дават много подробна информация за хората, живели на това място преди 9 хиляди години, начинът им на живот и дори с какво са се хранили„. Това разказа днес доц. д-р Красимир Лещаков, който близо 10 години заедно с други специалисти работи по проучването на най-старото неолитно селище в Югоизточна Европа.

Изследвания на зъбите на откритите край Ябълково кости показват каква е била любимата храна на тогавашните хора. „Много малко дивеч се е ловяло, древните са наблягали на домашни животни – прасенца и агнета. Похапвали са също риба и птици“, разказа още доц. Лещаков на пресконференция в Регионалния исторически музей.

Той коментира и евентуалният строеж на сметище в непосредствена близост до разкопките, което със сигурност ще попречи на работата на археолозите. „В момента жители на селото водят борба чрез съда срещу изграждането на сметище край Ябълково, не се знае обаче какъв ще е изхода“, коментира ученият. Очаква се той и колегите му да приключат работата по разкопките през ноември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button