Хасково

Вече месец 8-те младежи от защитеното жилище тренират за живота

Младежите си готвят сами

Младежите си готвят сами

8 младежи от Хасково вече месец живеят като едно семейство в защитено жилище. Заедно готвят, чистят и пазаруват, разпределят сами за какво да похарчат бюджета си. Младежите ходят и на училище, за да завършат средното си образование. Тъй като нямат достатъчно опит да боравят с пари, те разполагат с ваучери.

В защитеното жилище младежите разполагат с кухня, трапезария, хол, 3 спални помещения и перално. Планират да направят и кът за забавления на приземния етаж.

В зависимост от натовареността си всеки един от младежите има определени ангажименти към защитеното жилище. Днес дежурна по чистенето бе Божана. 20-годишното момиче в момента е ученичка в Професионалната гимназия по лека промишленост, за да стане дизайнер.

Божана

Божана

Тук в къщата се уча как правилно да организирам времето си„, разказа Божана. Освен на училище от две седмици тя ходи и на шофьорски курсове. С нетърпение очаква да започне кормуването, защото досега е посещавала само часове по теория.

Останалите младежи са се записали на фитнес и на курсове, в които ще получат професионална диплома за строители и водопроводчици.  

Петима от осемте младежи тази година завършват. Ако си вземат успешно матурите през юни задно с мениджъра на защитеното жилище Гергана Атанасова ще се опитат да си намерят постоянна работа. На останалите трима младежи ще потърсим сезонна работа, допълни още Атанасова.

Гергана Атанасова

Гергана Атанасова

На дневен ред пред бъдещите абитуриенти стои въпросът с облеклото им. Хасковска дизайнерка е поела ангажимента да ушие тоалетите и въпреки краткия срок е дала обещание да се справи.

С двете момичета и шестте момчета в защитеното жилище работят петима възпитатели, социален работник, психолог и мениджър. „Всеки ден младежите ни поднасят изненади“, разказа Гергана Атанасова. За 8 март и Лазаровден приготвиха сами официална вечеря и обяд и ни подариха по една костенурка направена от миди – символ на здраве и дълголетие.

Защитеното жилище за младежи в Хасково се реализира по проект по Оперативна програма „развитие на човешките ресурси“ на стойност 260 000 лева. Продължителността му е 14 месеца, които изтичат през ноември. Защитеното жилище обаче ще продължи да съществува поне през следващите 5 години и ще се финансира от община Хасково. Целта му е да подготви младежите от домовете за самостоятелен и независим живот.

Заящитеното  жилище

Защитеното жилище


Кухнята

Кухнята


Офисът на възпитателите

Офисът на възпитателите


Спалня

Спалня


 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
mitko
mitko
09.04.2010 0:36 0:36

Mnogo krasivo,i hubavo napravena ka6tata..bravo dano imat uspeh vsi4ki…no za da se spravqt trqbva da im se nameri rabota na vsi4ki…

pepelcho
pepelcho
09.04.2010 9:17 9:17

Тази с очилата мениджър ли е? По-свястни хора не можахте ли да намерите за тази позиция? Пак шуро-баджинащина…

Back to top button