Хасково

Дадоха зелена светлина за голямата фотоволтаична централа край Хасково

Хасковският общински съвет прие предложението на кмета Станислав Дечев за даване на предварително съгласие за учредяване на право на строеж на голяма фотоволтаична централа в имоти край селата Книжовник и Долно Войводино.

Haskovo.info припомня, че това става след постъпило в община Хасково инвестиционно намерение. То беше представено пред съветниците от изпълнителния директор на „Енери БГ 1“ ЕООД Никола Газдов. Той каза, че австрийският инвестиционен фонд има традиции в подобни централи в десетки държави.

Сесия
Никола Газдов

Индикативната инсталирана мощност на централата край Хасково ще е 400 MW. Намерението е тя да бъде разположена върху терени с обща площ от приблизително 4 000 декара. Предвижда се тя да произвежда над 560 милиона kWh възобновяема енергия годишно. По този начин ще се спести изхвърлянето в земната атмосфера на близо 670 000 тона въглероден двуокис на година, изчисляват инвеститорите.

Газдов каза, че тепърва ще бъдат инвестирани милиони за изготвянето на проектите. Решението на общинския съвет ще е добър знак за компанията да продължи с централата. Нейното строителство ще продължи между 7 и 12 месеца. После там ще работят около 50 души.

От компанията посочиха, че не целят да са собственици на земята, като в същото време са готови да платят за правото на строеж между 3 и 4 пъти повече, отколкото цената на земята.

Общинските съветници се обединиха около мнението, че подобна инвестиция за около половин милиард лева не трябва да бъде изтървана. Георги Пеев от „Движение Заедно за Промяна“ и Камен Тодоров от БСП обаче настояха предварително да бъдат направени срещи с жителите на двете села, с които да бъде обсъдено строителството на огромната централа. По предварителна информация имало недоволство от ловната дружинка в Книжовник, защото централата ще им засегне част от ловните полета. Пеев дори предложи докладната да бъде оттеглена за следващата сесия, което не беше прието. От компанията се ангажираха да проведат такива срещи и гарантиираха, че изграждането на централата ще е по най-високите европейски екологични изисквания изискавания.

Кметът Станислав Дечев каза, че към този момент това е най-големият проект в Европейския съюз.

В крайна сметка компанията получи зелена светлина за работа с 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, а двама не участваха в гласуването.

Сесия

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
111
111
28.08.2020 16:54 16:54

От компанията посочиха, че не целят да са собственици на земята, като в същото време са готови да платят за правото на строеж между 3 и 4 пъти повече, отколкото цената на земята.
Прекалено хубаво не е на хубаво…
Замислете се биха платили в пъти повече за право на строеж, а след две години ние гражданите ще плащаме в пъти повече по-висока енергия. Дано да греша!

мм
мм
28.08.2020 19:57 19:57
Отговор до  111

Не грешиш! Да са готови да платят, не означава, че ще платят. Цената на правото на строеж е винаги по-малка от цената на земята и освен това плащането се разсрочва за 15 години. На тази земя се променя статута – от земеделска, тази земя става със стопанско предназначение и за нея ще се дължи данък, ако не е общинска.
Ако земята беше дадена „под наем“, общината би спечелила от наема значително по-големи суми. Сега ще получи подигравателно малки годишни вноски за изплащане на право на строеж за 15 години. А можеше да печели от наем значително повече.

Пейчо
Пейчо
28.08.2020 17:53 17:53

Навързани са всички общинари на „тантел“марка!В едно гърне п*рдят!
Ще си напълнят гушите до един,а хасковлии ще го духат!

Back to top button