Хасково

Удостоиха от втори опит Капитан Петко войвода със званието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно

С 32 гласа „за“ и аплодисменти общинският съвет удостои Капитан Петко войвода със званието Почетен гражданин на Хасково – посмъртно.

Haskovo.info припомня, че по предложението за Капитан Петко войвода на юлската сесия не беше взето решение – заради липса на кворум. Тогава общински съветници коментираха, че националните герои не бива да бъдат географирани и да се удостояват със званието на конкретна община.

Предложението е от Независимото тракийско дружество „Доган Хисар“, които останаха разочаровани от отношението на общинските съветеници и се заканиха да продължат борбата. Тяхното искане е подкрепено с подписка от над 2 500 граждани на Хасково. Днес представители на дружеството присъстваха на сесията, като преди това поднесоха цветя пред паметника на войводата. Те обявиха идеята си да се построи параклис в памет на загиналите тракийци. Тепърва с общината трябва да се уточни мястото на храма, както и неговото име.

Преди гласуването Коста Стоев от БСП предложи Капитан Петко войвода да бъде на специално място на стената на почетните граждани, отбелязването на неговото рождение да се включи в културния календар на общината, а паметникът му да бъде признат за символ на Хасково.

Кметът Станислав Дечев каза, че сега вижда един узрял общински съвет и се съгласи с предложеното от общинския съветник.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гражданин
Гражданин
28.08.2020 15:57 15:57

И? Сега какво?
Данъците високи
Петко войвода почетен гражданин

Петя Боева
Петя Боева
28.08.2020 16:06 16:06
Отговор до  Гражданин

Вие знаете ли кой е Петко войвода !?! Много комерсиално звучите.

Анонимен
Анонимен
29.08.2020 10:24 10:24

Тя голяма работа. Как може уж сериозни хора да се занимават с такива … хм…. глупости.

Back to top button