Черни лешояди от Испания ще летят в Източните Родопи

Любопитно

Испанската природозащитна организация GREFA ще помогне за завръщането на черните лешояди в Източните Родопи. Рядко срещаните птици, които ще бъдат преселени, ще пристигнат от специализирани центрове за защита на дивата природа.

Представители на испанската неправителствена организациязаедно с експерти от фондация „По-диви Родопи“ и Българското дружество за защита на птиците огледаха потенциални места в Източни Родопи за освобождаване на редките птици. Те избраха и място за изграждане на адаптациона волиера, където птиците ще прекарат период на приспособяване към новите условия. Подходящите локации бяха идентифицирани предварително с помощта на ГИС данни и теренни проверки.

Нашето проучване установи, че лешояди ще имат достатъчно храна в Родопите. Успяхме също да намерим места с големи дървета, където птиците да могат да построят гнездата си, сподели наблюденията си Ернесто Алварес, президент на GREFA

Тези важни природозащитни дейности са проведени с подкрепата на мощна козметична компания от Великобриатиния. Както Haskovo.info писа, тя финансира подготвителния етап на програмата за реинтродукция на черни лешояди в Източните Родопи.

Очакванията са подготвителната фаза да приключи до края на годината, а първите птици да пристигнат през март 2021 г.

2 коментара

  • Aрмията в Австралия се бори с отровни жаби / netinfo

    Властите в Западна Австралия призоваха армията на помощ срещу нашествието на отровни тръстикови жаби, предаде Би Би Си.Предполага се, че в тропическите части на Австралия живеят около 100 милиона тръстикови жаби. Те са пренесени от Хавайските острови през 1935 г., за да унищожат бръмбари, които са нанасяли вреди на реколтата на местните фермери. Разпространението на жабите наподобява „марша на завоевателна армия“. Земноводните ядат много и не подбират храната си. Така те лишават останалите австралийски животни от препитание.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.