Любопитно

Прожектират първия филм за крепостта Милеона в музея в Димитровград

Първият любителски филм, разказващ част от историята на крепостта Милеона в димитровградското село Сталево ще бъде излъчен на 31 август от 18 часа в Историческия музей в Димитровград, съобщават от общината.

Негови автори са Николай Добрев, Ясен Кирилов и Нели Кръстева. Във филма се представя малка част от хилядолетната история на местността, както и ролята й по време на битката при Клокотница, състояла се на 9 март 1230 г. Смята се, че именно от тук българският цар Иван Асен ІІ е наблюдавал и ръководил битката при Клокотница. Това е едно от най-големите поражения на Византия, в което в плен попада и самият епирски деспот кир Теодор Комнин.

Филмът е посветен на 790 г. от това знаменито събитие, променило картата на цяла тогавашна Европа. Той е отличен с трета награда в отдел „Културно наследство“ на кино фестивала за алтернативно кино „Защитени светове 2020“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button