Хасково

60 ст. на квадрат ще е наемът на новите 48 социални жилища в Хасково

60 ст. на квадратен метър ще е наемът на новите 48 тристайни социални жилища в Хасково.

Те ще се намират в трите 4-етажни блокчета в квартал „Орфей“. Блокчетата трябва да бъдат доизградени и въведени в експлоатация. Очаква се те да са готови през следващата година. Това стана ясно на общественото обсъждане на проекта „Интегриране на маргинални общества чрез изграждане на социална инфраструктура в град Хасково“, което се проведе тази вечер в зала „Хасково.“

Обсъждане

Haskovo.info припомня, че блокчетата се изграждат с цел осигуряване на съвременно място за настаняване на уязвими групи от населението. Проектът за изграждане на социални жилища е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Хасково, разработен с широко обществено участие и приет от общинския съвет през 2013 г. Той е част от Инвестиционната програма на Хасково, за изпълнението на която има сключено споразумение от 2016 година с ръководителя на УО на ОПРР.

За обекта има издадено разрешение за строеж от 2006 г., презаверено през 2011 г. Строежът е стартирал през 2007 г. През 2009 година е приета конструкцията на четирите блока. През същата година, поради липса на финансови средства, строителството на четирите сгради е спряно. Със заповед от 2015 г. е разрешено етапно въвеждане в експлоатация на строежа, като първи етап е посочен „Блок 48“. Проведена е обществена поръчка и е избран изпълнител за „Довършителни работи на блок 48 – Първи етап от строеж „Жилищни сгради за жители, принадлежащи към уязвими етнически малцинства“. Блокът е завършен и е въведен в експлоатация през 2015 г.

Обсъждане

Настоящият проект предвижда завършване на останалите три жилищни блока. В тях ще бъдат настанени, за не повече от 3 години, определени групи хора. Това са бездомни или такива, живеещи в много лоши битови условия. Става въпрос за лица, които нямат собствено жилище и не притежават движима или недвижима собственост или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, както и не са сключили договор за безвъзмездно ползване на имот, не са настанени в специализирана институция на държавна или общинска издръжка. Родители с деца, включително непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и деца с увреждания. Хора в риск от бедност и социално изключване. Това са тези, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет, за същия период от време.

Лицата от целевата група ще бъдат настанявани съгласно НАРЕДБА ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ И РАЗПОРЕЖДАНЕ С ОБЩИНСКИТЕ ЖИЛИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ХАСКОВО. Съгласно наредбата, ползването на социалните жилища ще бъде обвързано с включване на „социална клауза“ в договорите на наемателите според конкретните им нужди. Децата задължително да са записани и да посещават детска градина или училище. Безработните лица задължително трябва да са регистрирани в Бюрото по труда, както и да са включени в образователно-квалификационните програми и програми за осигуряване на заетост, предложени от общината. Включване в програми за социална интеграция. Хората трябва да имат избран личен лекар. Родителите са задължени да водят децата си на задължителните имунизации и проверка на здравния им статус. Мерки за десегрегация и други.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
31.08.2020 20:09 20:09

Da jiveyt mangalite!!Bravo!!!!!

Petko
Petko
31.08.2020 21:16 21:16

krivo razbrana semokraciia a az balgarina platih 35 hil za garsoniera,osven tova posle gi kupuvat na smeshno evtini ceni zashtoto bl,izkite im rabotiat v chujbina,cvidetel cam,ne molem da im smognem na tezi plashoci

Back to top button