Хасково

РИОСВ със засилени проверки на торовия завод, предстои екооценка за фотоволтаиците край Хасково

Засилени проверки ще бъдат извършвани на торовия завод в Димитровград, съобщи на пресконференция новият директор на Регионалната инспекция по олколната среда и водите – Хасково инж. Тонка Атанасова.

Тя обясни, че плановите проверки на завода са два пъти годишно. Заради инцидента от 27 юли с отровените 28 крави предприятието ще бъде проверявано всеки месец. Издадено му е предписание да представи график на ремонтните дейности и пускането в експлоатация на мощностите. След това ще започнат и проверките.

Атанасова коментира и приетото от общинския съвет предварително съгласие за учредяване на право на строеж на голяма фотоволтаична централа край хасковските села Книжовник и Долно Войводино. Тепърва в РИОСВ трябва да постъпи инвестиционното намерение, след което да започне процедура по издаване на екологична оценка. Тогава обществеността ще може да изкаже своите предложение и притеснения. Земеделското министерство също ще трябва да оцени дали строителството върху тези терени е допустимо и дали има засегнати ловни полета.

Директорът на Екоинспекцията каза, че ще се действа безкомпромисно срещу нерегламентираните сметища, като тези в бившия ТЕЦ и Ерозията край Хасково. Тя каза, че собствениците на имотите трябва да ги почистят, защото в противен случай ще бъдат дадени на прокуратурата.

Haskovo.info припомни, че Тонка Атанасова спечели конкурса за директор на РИОСВ – Хасково след пенсионирането на Димитър Илиев. Тя беше назначена на 17 август. Атанасова е дългогодишен главен експерт по Оценка на въздействието върху околната среда в РИОСВ – Хасково, а през последните 5 г. беше директор на РИОСВ – Бургас. Днес тя каза, че е заварила дирекция, която се справя добре с контрола и няма да прави административни и структурни промени. Някои служители били по-малко натоварени и те ще получат допълнителни ангажименти.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button