Любопитно

Царицата на сватбарската песен Недялка Керанова е имала тежка съдба

За царицата на сватбарската песен Недялка Керанова, родом от село Татарево, община Минерални бани, разказват в инициативата „Любопитно от областта“ от Областна администрация – Хасково.

Тя е родена на 24 април 1941 г. и израства в бедното семейство на земеделци и музиканти. Баща ѝ Тодор Керанов – певец и цигулар, бил един от най-добрите сватбари в Тракия. Преди него, майка му, Баба Вана, също е покорявала сърцата на местните с гласа си. Именно от нея Недялка научава първите си песни „Знаеш ли, Янке, помниш ли“, „Ируче, мама, Ируче“ и още много други.

Певица

Едва 13-годишна Недялка получава първото си отличие и заедно с други музиканти пътува из цяла България, за да пее по сватби и тържества. На 15 години вече е солистка в Пловдивския окръжен ансамбъл. Няколко години по-късно, през 1960 година, както тя самата се изразява в едно интервю, я открива големият български композитор и диригент Филип Кутев, който мигновено ѝ предлага работа в Държавния ансамбъл. След 8 години работа Недялка Керанова напуска ансамбъла безкрайно огорчена и разочарована. От този период са и първите ѝ записи в радиото – „Караджа дума Русанке“, „Мама е Радка годила“, „Хранила мама, гледала“ и други. През 1968 година Недялка Керанова се връща в Пловдивския ансамбъл. Следват концертни турнета и обиколки из страната, след което, уморена от „бездомието“, певицата се отдава изцяло на участия по сватби и тържества с тракийски оркестри. Развива звукозаписна дейност в радиото и „Балкантон“ и има записи с почти всички талантливи музиканти на България. Награждавана със златни медали в България и в чужбина, за нея хората казват, че можела да пее с часове по сватби и панаири, по препълнени зали и стадиони, където ценителите на народната музика се наслаждавали на величавия ѝ глас. Недялка Керанова има издадени три дългосвирещи плочи с милионен тираж.

Българската Ела Фицджералд, както са я наричали, има тежка съдба. Нещастен първи брак, след който си осиновява момче, за което се грижи. По-късно тя среща втория си съпруг, от който ражда три деца. Жената със силен и особен характер, железен, бунтарски дух и невероятен глас е осъдена на една година и три месеца лишаване от свобода, за това че е получавала детски помощи. Въпреки това по време на престоя си в затвора, тя продължава да бъде търсена и обичана от народа. Голямата тракийска певица умира на 22 юни 1996 г. в Пловдив на 55 години, преживяла звездна певческа кариера и тежка житейска съдба.

От 2015 г. в Минерални бани се провежда Национален конкурс „С песните на Недялка Керанова“. И до днес неповторимият ѝ глас и незабравими песни продължават да вдъхновяват младите творци, почитатели на стила ѝ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пламен
Пламен
03.09.2020 10:43 10:43

Всъщност съм чувал,че е лежала в затвора,защото е отрязала члена на мъжът си

Back to top button