Любопитно

Писатели, учени, краеведи и монахиня с автографи за хасковските тракийци

Изложба „Книги с автограф“ подредиха по случай празника на Хасково Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и Читалище „Тракия-2008“. Показани са книги, дарени от авторите на читалищната библиотечна сбирка, на дружеството и на тракийски дейци по време на литературни премиери и срещи.

На видно място са поставени трудове с подписите на родения в с Ефрем проф. Георги Янков, на писателя-историк Стоян Райчевски, на доц. Георги Граматиков, почетен гражданин на Хасково. Прославеният з. м. с. Димо Костов, почетен гражданин на Хасково, е оставил автограф върху книгата за него, написана от Йордан Нанчев.

Монахиня Валентина (Друмева) от Девическия манастир „Св. Въведение Богородично“ в Калофер е написала: „Нека пазим светлата памет на монах Серафим (1898 – 1980) със светското име Давид Деведжиев“, който принадлежи към известен тракийски род, дошъл от Беломорието. Монахинята, специално изпратила книгата си за дядо Давидко на хасковските тракийци, е най-продуктивният български християнски писател.

Автографи се четат върху книги с изследвания на историята на селища и големи личности на Беломорска и Одринска Тракия, написани от Димитър Шалапатов, Пенка Чакалова, най-близката родственица на Капитан Петко войвода, д-р Кирил Бакърджиев и Мария Бакърджиева.

Послания към тракийци са оставили писателите Никола Инджов, Петър Василев, Иван Енчев, Петър Ангелов, Хубен Стефанов, Лидия Налбантова, Петър Ванчев, общественикът Ангел Бонев и други творци на перото. Сред тях е и Ирена Радева, получила наградата на Тракийското дружество в Хасково на националния конкурс „Южна пролет“ – 2019 г.

Представени са краеведски проучвания и на Станка Битлиева, Марчо Латунов, Тянко Вълчинов и др.

Авторите отправят поздрави към тракийци и пожелания за успехи в родолюбивата им дейност. Израз на уважение и приятелство и белязани с уникалния почерк на дарителите, думите им остават за нас като незабравим спомен от срещите с тях, каза председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев.

Книги

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button